Foto: President of the European Council

Forskning: Människor för dumma för demokrati

Publicerad 4 mars 2012 kl 08.05

Vetenskap.En stor del av mänskligheten saknar mentala verktyg för att göra meningsfulla och rationella val i politiska frågor. Demokrati kommer därför alltid att leda till att medelmåttiga och inkompetenta personer tar över makten, visar ny forskning.

Gilla artikeln på Facebook

Ny forskning visar att en stor del av väljarna saknar förmåga att kunna identifiera vilka kandidater i en demokratisk process som är mest lämpade att styra och har de bästa idéerna.

Forskningsprojektet, lett av psykologen David Dunning vid Cornell University, visar att det inte spelar någon roll hur mycket information som finns om olika kandidaters uppfattning om olika frågor. En stor del av väljarkåren är ändå för inkompetent för att kunna göra meningsfulla val.

- Väldigt smarta idéer blir särskilt svåra för folk att ta till sig, eftersom de flesta inte är sofistikerade nog att avgöra hur bra en idé är, säger Dunning till Live Science.

Resultatet motbevisar alltså grundförutsättningen för en demokratisk process - att människor är intelligenta nog att avgöra vilket parti eller vilken idé som är bäst. Demokrati kommer alltid innebära att personer med genuina kunskaper och ledaregenskaper sållas bort - till förmån för inkompetenta och medelmåttiga personer.

I grund och botten handlar det om att människor har en tendens att systematiskt överskatta sin egen intellektuella förmåga. Detta gäller också förmågan att bedöma andra.

- Till den grad man själv är inkompetent är man ännu sämre på att bedöma andras inkompetens, summerar Dunning.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.