Foto: President of the European Council

Forskning: Människor för dumma för demokrati

Publicerad 4 mars 2012 kl 08.05

Vetenskap.En stor del av mänskligheten saknar mentala verktyg för att göra meningsfulla och rationella val i politiska frågor. Demokrati kommer därför alltid att leda till att medelmåttiga och inkompetenta personer tar över makten, visar ny forskning.

Gilla artikeln på Facebook

Ny forskning visar att en stor del av väljarna saknar förmåga att kunna identifiera vilka kandidater i en demokratisk process som är mest lämpade att styra och har de bästa idéerna.

Forskningsprojektet, lett av psykologen David Dunning vid Cornell University, visar att det inte spelar någon roll hur mycket information som finns om olika kandidaters uppfattning om olika frågor. En stor del av väljarkåren är ändå för inkompetent för att kunna göra meningsfulla val.

- Väldigt smarta idéer blir särskilt svåra för folk att ta till sig, eftersom de flesta inte är sofistikerade nog att avgöra hur bra en idé är, säger Dunning till Live Science.

Resultatet motbevisar alltså grundförutsättningen för en demokratisk process - att människor är intelligenta nog att avgöra vilket parti eller vilken idé som är bäst. Demokrati kommer alltid innebära att personer med genuina kunskaper och ledaregenskaper sållas bort - till förmån för inkompetenta och medelmåttiga personer.

I grund och botten handlar det om att människor har en tendens att systematiskt överskatta sin egen intellektuella förmåga. Detta gäller också förmågan att bedöma andra.

- Till den grad man själv är inkompetent är man ännu sämre på att bedöma andras inkompetens, summerar Dunning.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FHM tvärvänder om munskydd: "Kan faktiskt hjälpa"

"Vi får ny kunskap hela tiden." Sverige bygger kapacitet för att kunna coronatesta 100.000 personer i veckan.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.