Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Publicerad 20 februari 2021 kl 17.52

Inrikes. Vårens första trana sågs idag vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Idag, lördagen den 20 februari, rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Sätuna i den södra delen av Hornborgasjön av Kristian Kjellberg.

De första tranorna som ses vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor, som enbart rastar vid sjön, anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett efterlängtat vårtecken och brukar locka många besökare. På grund av pandemin blir det dock annorlunda även i år.

– I år är vi många som längtar extra mycket efter våren. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars. Vi vet inte vilka restriktioner som kommer att gälla då. Men det viktigt att vi alla fortsätter hålla ut. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressutskick.

Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0