Alice Teodorescu och Jakob Heidbrink försvarade Israel i programmet.

Försvarade bombningar av kvinnor och barn – nu frias SVT

Publicerad 5 april 2024 kl 10.46

Media. SVT:s programledare Alice Teodorescu och en "folkrättsexpert" försvarade Israels bombningar av civila i Gaza. Nu har Granskningsnämnden beslutat att fria inslaget – genom att hänvisa till "den vidsträckta yttrandefriheten".

Dela artikeln

Det aktuella programmet var det första i SVT:s programserie "Teodorescu & Suhonen" och sändes den 29 november 2023.

Utgångspunkten var att debattera var gränsen går för Israels självförsvar i det pågående kriget i Israel och Gaza. Vid tillfället hade 1.200 personer rapporterats döda i Israel och 14.800 i Gaza.

Den ena programledaren, Alice Teodorescu, försvarade Israels bombningar. Hon konstaterade bland annat – apropå den mycket stora andelen barn och kvinnor bland dödsoffren i Gaza – att man inte kan "dra slutsatsen att kvinnor och barn inte kan vara kombattanter".

Som stöd för sin ståndpunkt hade Alice Teodorescu – som nu är Kristdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet – bjudit in Jakob Heidbrink, en tysk docent i civilrätt vid Göteborgs universitet som tyckte exakt samma sak som programledaren.

Heidbrink hävdade att "pro­portion­alitets­principen" gav Israel rätt att agera som de gjorde. Han förklarade att det inte alls behöver vara oproportionerligt av Israel att exempelvis bomba sjukhus och skolor.

"Sätta artillerigranat i ett dagis"
– Bland de militära medel som finns måste man välja det för omgivningen lindrigaste. Men det kan vara att man sätter en artillerigranat i ett dagis om det gömmer sig Hamassoldater där inne, som beskjuter israeliska trupper. Så att man gör en bedömning i varje enskilt fall. Det lindrigaste medlet kan i sammanhanget vara extremt, förklarade Jakob Heidbrink i SVT.

Programmet anmäldes av ett stort antal personer som hade olika synpunkter på innehållet.

Granskningsnämnden konstaterar att det framgick tydligt av programmets inledning att ämnet skulle debatteras av de två opinionsbildarna Alice Teodorescu och Daniel Suhonen från varsitt politiskt håll. Det stod därmed enligt nämnden klart för tv-publiken att dessa främst representerade sig själva som opinionsbildare och inte var företrädare för SVT.

Vidare anser Granskningsnämnden att ämnet utgick från olika perspektiv genom den debatt och de diskussioner som förekom i programmet, bland annat utifrån olika tolkningar av folkrättsprinciperna.

"Den vidsträckta yttrandefriheten"
"Mot bakgrund av den vidsträckta yttrandefriheten och att de aktuella frågorna balanserades genom att belysas från motsatta perspektiv, anser nämnden att varken A:s och B:s eller de inbjudna gästerna C:s och D:s uttalanden, medför att programmet stred mot kraven på opartiskhet och saklighet. Det anmälarna anfört om programföretagets val av medverkande medför i sig inte att programmet stred mot opartiskhetskravet", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

SVT har tidigare vid tre tillfällen fällts av Granskningsnämnden för inslag om det pågående kriget. Samtliga var partiska till Israels fördel.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.