SSU och rasismen
Rashid Musa deltar på evenemanget.

Förvirring när SSU portar vita från "separatistisk" kväll

Publicerad 8 september 2016 kl 16.55
Av Mattias Albinsson

Politik. Det råder viss förvirring sedan SSU bjudit in till ett evenemang för att diskutera så kallad islamofobi. Anledningen? Vita människor är icke önskvärda på evenemanget.
– Det handlar om att skapa och respektera trygga rum, säger SSU:s kommunikationschef Sofia Brändström till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Under dagen idag bjöd Social­demokraternas ungdoms­förbund SSU in till ett evenemang om islamofobi den 19 september. Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, ska tala på tillställningen som hålls på Social­demokraternas högkvarter – Sveavägen 68 i Stockholm.

Men evenemanget är "separatistiskt för rasifierade", skriver det social­demokratiska ungdoms­förbundet i sin inbjudan. Det har lett till att några personer med blandad etnisk bakgrund frågar sig om de är välkomna att delta. Andra undrar om SSU kanske tänkt att bara muslimer får delta och att det alltså är icke-muslimer, oavsett hudfärg, som är "unerwünscht".

Fria Tider har därför ringt upp SSU:s kommunikations­chef Sofia Brändström för att fråga henne hur ras­bestämningen av besökarna går till.

– Det handlar om att skapa och respektera trygga rum, förklarar hon men tillägger:

– Självklart går det inte att köra ut någon, utan det handlar om självdefiniering.

Vad menar du med "trygga rum"?
– Ett rum där människor kan känna sig trygga.

Du tänker att det skulle bli otryggt om det dök upp en massa otäcka vita människor?
– Separatism handlar om att skapa rum för personer som organiserar sig utifrån tjejnätverk, HBTQ eller att man upplever sig rasifierad.

Fler frågor om "separatism" och "trygga rum" vill Brändström inte svara på. Istället hänvisar hon till vad SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam skrivit på Twitter.

"Separatism har för mig ofta handlat om att dela erfarenheter & samla kraft. Politiken driver vi fram genom klubbar där alla är välkomna", skriver förbunds­sekreteraren bland annat.

Även om SSU inte kommer mäta skallar eller hudnyans på dem som deltar på evenemanget den 19 september har beslutet att bannlysa vita från det mött hård kritik.

Från ledarplats i Göteborgsposten kallas SSU:s agerande kort och gott för "rasism". Några som kommenterat på SSU:s Facebook­sida jämför förbundet med nazisterna och tycker att det delar värdegrund med nazistiska Svenska Motstånds­rörelsen.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.