Bostadsbubblan

"Från kallt till iskallt" på marknaden för lägenheter

Publicerad 5 januari 2024 kl 17.31

Ekonomi. SBAB och Booli:s indikator Bomarknadstempen för december visar att det alltjämt är ett mycket kyligt läge för säljare av bostäder i Sverige. När det gäller lägenheter beskrivs det som att temperaturen gick "från kall till iskall" mellan november och december. Och framtiden ser inte ljus ut – trots förmodade räntesänkningar.

Dela artikeln

Det försämrade läget förklaras framför allt av ett ökat utbud och fler återpublicerade annonser.

Kallast bland storstadsområdena är det i Stockholm.

– Det är tydligt att det de senaste månaderna har blivit ett mycket mer besvärligt läge för säljare av lägenheter. Den positiva trenden under årets första halva är som bortblåst. Bland storstadsområdena är det som mörkast i Stockholm men Göteborgsområdet ligger inte långt efter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett utskick.

Riksbanken tros sänka räntan flera gånger under den andra halvan av året, vilket bedöms kunna mjuka upp marknaden lite. Mot detta står att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja månadsavgifterna markant framöver när bundna lån med mycket låg ränta löper ut.

– De nya reglerna från årsskiftet kring hur bostadsrättsföreningar ska redovisa ekonomin kan bli en rejäl ögonöppnare för många bostadsspekulanter när det gäller behovet av höjda månadsavgifter, betydelsen av föreningens skuldsättning och räntekänslighet. Från tidigare undersökningar vi har gjort vet vi att bostadsköpare generellt sett har varit dåliga på att väga in detta, säger Robert Boije.

Bomarknadstempen för villor var i stort sett oförändrad i december i förhållande till november. Några positiva tecken var att utbudet och annonstiderna sjönk något. Det motverkades dock av något färre budgivare och fler återpublicerade annonser. Läget för villor är likartat i Sveriges tre storstadsområden.

– Det är bara att konstatera att det alltjämt är ett kyligt läge även på marknaden för villor. Till skillnad från lägenheter ser vi dock inte någon försämring av läget de senaste månaderna, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.