I RISKZONEN: Den nya svenska public service-skatten blev aldrig grundlagsfäst, som SVT ville, och därför kan den också avskaffas av parlamentet.

Frankrike avskaffar tv-licensen för att hjälpa folk klara inflationen

Publicerad 6 augusti 2022 kl 13.29

Media. Mediehusen inom fransk public-service – motsvarigheten till Sveriges Radio och SVT – ska bantas rejält i år. Det stod klart på torsdagen, när parlamentet avskaffade tv-licensen som utgör huvuddelen av public service finansiering, skriver Daily Mail.

Dela artikeln

Avgiften som idag är på 138 euro har försörjt statliga journalister sedan public service infördes i Frankrike 1933, men nu är det alltså slut på det roliga.

Totalt rök 35 miljarder kronor av finansieringen när avgiften avskaffades på torsdagen. Bakom initiativet stod landets president Emmanuel Macron.

De drabbade bolagen inkluderar medier som France 24, Radio France, France Télévisions, Radio France Internationale (RFI) och den fransk-tyska sändningsjätten Arte.

Jean-Raymond Hugonet från höger-mittenpartiet Republikanerna berömde presidenten för initiativet och parlamentet för att ha godkänt den nya lagstiftningen.

– Vi har en president som ville bli omvald och som föreslog något mycket populärt: Att avskaffa en slutkörd och orättfärdig skatt som ingen ville ha längre, säger han.

Från socialistiskt håll var det inte lika muntra miner.

– Det är mycket som står på spel i vårt samhälle, med tät koncentration av privata kanaler och utländska plattformar, vilket gör att vi måste stärka offentliga etermedier, sade vänstersenatorn David Assouline.

Även Storbritannien funderar nu på att avskaffa sin årliga licensavgift på närmare 2.000 kronor, som går till bland annat BBC:s verksamhet, skriver Daily Mail.

I Sverige sker SVT och SR:s finansiering genom en public service-skatt, som S och Morgan Johansson försökte skydda i grundlagen när den infördes 2020. Moderaternas stoppade dock det.

– Egentligen handlar det om att Moderaterna inte har velat vara med på en uppgörelse. Det är det stora oppositionspartiet som vi brukar göra upp med när det gäller grundlagsfrågor. Vi får hoppas att Moderaterna vid ett eventuellt regeringsskifte håller fast vid public service oberoende. Men när jag ser hur högern gjort i andra länder vet jag inte om man lita på det, sade en orolig Morgan Johansson till DN 2020.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.