Foto: EU-kommissionen

Frankrike ska fängsla läsare av 'extrema' webbplatser

Publicerad 24 mars 2012 kl 09.19

Utrikes.Nu ska demokratin stärkas i Voltaires hemland Frankrike. President Nicolas Sarkozy vill att medborgare som läser eller tar del av odemokratiska eller extrema webb- och nyhetssajter ska kunna dömas till fyra års fängelse, enligt samma modell som gäller för webbsidor med barnpornografi idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det demokratiska förslaget, som ska snabbutredas av den franska regeringen, är tänkt att träda i kraft redan efter sommaren.

- Vem som helst som regelbundet tar del av webbsidor som stöder hat, terror eller våld kommer att dömas till fängelse, sade Nicolas Sarkozy under en presskonferens enligt Bloomberg Business Week.

Den franske presidenten fortsatte med att konstatera att det som är möjligt att göra mot pedofiler inte ska vara omöjligt att göra mot politiska extremister.

Journalister och experter har uttryckt en viss tveksamhet till förslaget.

- Att kriminalisera ett besök - ett enkelt besök - av en webbsida, det verkar oproportionerligt, sade Lucie Morillon som representerar en fransk lokalavdelning till Reportrar Utan Gränser.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.