FRIAS: Efter ett årtionde i fängelse oskyldigt dömd på mycket klen bevisning för våldtäkter mot sin dotter får nu mannen upprättelse.

Frias efter feministiskt rättsövergrepp: Man satt 10 år oskyldigt dömd för våldtäkt på dottern

Publicerad 26 april 2014 kl 02.21

Lag & Rätt. Trots brist på egentliga bevis valde Svea hovrätt år 2003 att döma en då 55-årig man till 14 års fängelse för flera år av sexuella övergrepp riktade mot sin dotter. Nu frias mannen av samma domstol på alla punkter. Han är därmed den person som suttit längst tid oskyldigt fängslad i Sverige i modern tid.

Gilla artikeln på Facebook

Ny feministisk lagstiftning hotar rättssäkerheten

I liberala kretsar har man på senare tid öppnat för så kallad "samtyckelagstiftning". Lagstiftningen har kritiserats för att i praktiken innebära att kvinnor efter ett samlag ska kunna välja om hon har blivit våldtagen eller ej.

Genusforskaren och juristen Eva Diesen på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet förklarar:

– Grundtanken med en samtyckeslagstiftning är att domstolen ska fokusera på vad den misstänkte förövaren gjorde för att förvissa sig om ett ja, i stället för att fråga sig vad den utsatte gjorde för att uttrycka ett nej, säger Diesen.

Hon menar att "förlegade normer" är ett hinder för jämställdheten, då män "raggar".

– Det skulle sända tydliga signaler om att det inte är okej att bara köra på, menar Diesen.

Dottern polisanmälde efter milleniumskiftet sin far för flera övergrepp som hon påstod att han, ibland tillsammans med andra män, hade utsatt henne för. Brotten skulle ha ägt rum från det att hon var 9 år gammal till hon fyllde 17 i början av 1990-talet.

Under rättegången åberopade åklagaren bland annat en incident där mannen "av misstag" tafsade på sin egen fars nyingifta fru när hon låg i gästrummet i mannens hus och sov. Dett användes som bevis på att han brukade förgripa sig på dottern, som inte var där vid tillfället, men som också brukade sova i gästrummet.

"Det är svårt att föreställa sig någon annan förklaring till denna händelse än att [mannen] utgått från att det var [dottern] som – liksom annars under umgängeshelgerna låg i det rum där [mannens fars hustru] övernattade", spekulerade rätten i sin dom.

Dottern uppgav att fadern vid flera tillfällen förgripit sig på henne när andra syskon sov i samma rum, utan att dessa skulle ha märkt något. Dottern uppgav också att fadern, då hon var 16 år, skar henne i underlivet med rakblad.

Det saknades såväl tekniska som bindande medicinska bevis och det fanns heller inga vittnen till de påstådda övergreppen. Dotterns barndomsvänner berättade dessutom att hon ofta ljög och bluffade om skador för att få sympatier och uppmärksamhet, men både tingsrätten och hovrätten valde ändå att bedöma henne som så trovärdig att man kunde döma fadern för flera fall av grov våldtäkt mot dottern. Mannen fick 14 års fängelse.

Under tiden som fadern satt i fängelse, mellan 2007 och 2009, polisanmälde dottern att hon hade gruppvåldtagits flera gånger av män, vars identititer hon inte ville avslöja för polisen. Dessa män skulle också ha deltagit i övergreppen tillsammans med hennes fader under hennes uppväxt. I hemlighet satte polisen dottern under bevakning, men noterade inget anmärkningsvärt – trots att hon påstod att våldtäkterna fortsatte. Bland annat försedde de mystiska männen dottern med rakblad, vilka hon sedan skadade sig själv med.

Nu frias mannen på alla punkter efter att han fått resning i Högsta domstolen. Den nya åklagaren, vice chefsåklagare Zilla Hirsch, underkände de så kallade bevis som fällde mannen i underinstanserna och valde att försöka få mannen friad istället.

"Åklagaren har sammanfattningsvis gjort bedömningen att trovärdigheten i målsägandens berättelse numera kan ifrågasättas och att förekomsten av stödbevisning är mycket begränsad, varför den befintliga bevisningen inte är tillräckligt stark för att en fällande dom ska kunna förväntas".

Mannens hustru dog under tiden då hennes make satt i häktad.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.