Övervakningsbilder visade hur afghanen (infälld i bild) drog runt inne i Hötorgsgaraget i samband med den misstänkta våldtäkten mot den nu avlidna kvinnan.

Ahmed, 23, frias för våldtäkt när kvinnan dog före rättegången

Publicerad 5 januari 2017 kl 17.30

Lag & Rätt. En 23-årig afghan åtalades för två våldtäkter mot två olika kvinnor i Stockholm. Nu döms han för den ena våldtäkten men frias för den andra – eftersom kvinnan dog före rättegången.
– [Afghanen] eller hans försvarare inte haft möjlighet att ställa frågor till henne, skriver tingsrätten om våldtäktsmannen, som även slipper utvisning ur Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Afghanen fångas av en kamera när han stjäl skjortor vid ett annat tillfälle.

Den första våldtäkten ägde enligt åtalet rum i ett garage vid Hötorget i centrala Stockholm i slutet av maj 2016. Kvinnan, som var i 25-årsåldern och missbrukare, hade abstinens när hon stötte på 23-åringen som erbjöd henne heroin.

Han tog sedan med sig kvinnan till Hötorgsgaraget. Hon berättade för polisen att hon efter att ha injicerat drogen blev medvetslös och senare vaknade med att afghanen höll på att våldta henne. Kvinnan uppgav att hon hade skrikit åt honom att sluta men att han då höll fast henne och fortsatte tills han var färdig och därefter sprang därifrån.

Kvinnan tog snabbt kontakt med polisen, som höll två förhör med henne. Men innan rättegången skulle hållas dog kvinnan, och nu väljer Stockholms tingsrätt att fria mannen för våldtäkten med dödsfallet som argument.

"På grund av målsägandens bortgång har [afghanen] eller hans försvarare inte haft möjlighet att ställa frågor till henne. Bristerna i denna del sammanställda med den knapphändiga övriga utredningen innebär att det inte kan anses ställt bortom rimligt tvivel att [afghanen] med våld tvingat målsäganden till samlag", skriver domstolen.

Däremot döms 23-åringen i samma veva för att ha våldtagit en annan kvinna i början av juni 2016.

Kvinnan hade kommit ut från en pub i Stockholm när afghanen kom fram och tog ett hårt grepp om hennes arm. Hon bad honom att låta henne vara men istället drog han med sig henne till "en undanskymd plats uppför några trappor". Där drog han ned henne på marken, lade sig över henne med sin kroppstyngd och höll fast henne medan han våldtog henne analt och vaginalt.

Gärningen kan enligt domen "beskrivas som en överfallsvåldtäkt" mot "en försvarslös kvinna" som "lämnat djupa psykiska sår hos målsäganden".

Afghanen döms till tre års fängelse för våldtäkten, men får stanna i Sverige. Kammaråklagare Kristin Morén hade inte yrkat att han skulle utvisas.

Fria Tider har under dagen sökt Kristin Morén för en kommentar.

Ahmed heter egentligen något annat.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.