Det blev en het debatt mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i SVT Aktuellt 21 på torsdagen. Migrationsminister Heléne Fritzon var fanatiskt inställd på att medlemsländerna ska tvingas ta emot asylsökare, annars ska varenda av deras krona dras in.

Fritzon: Samtliga EU-länder ska tvingas till invandring – annars ska de inte få en krona

Publicerad 10 maj 2019 kl 00.11

Inrikes. Löfvenregeringen ger sig inte. Samtliga EU-medlemsländer ska tvingas till en massinvandring av asylsökare. Det framgick av torsdagens debatt i SVT Aktuellt mellan migrationsminister Heléne Fritzon (S) och EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD).

Gilla artikeln på Facebook

Det hettade till rejält i SVT Aktuellt på torsdagen när Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon och Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren diskuterade invandringen.

Den svenska regeringen kräver att alla EU-länder ska ta emot asylsökare från tredje världen, och det är ett krav som statsminister Stefan Löfven drivit i flera år.

Länder som inte accepterar det, ska inte få en enda krona av EU, enligt Heléne Fritzon.

– Det måste få kosta att inte ta sitt ansvar. Om man inte lyckas med ett gemensamt, solidariskt och hållbart asylsystem, måste vi dra in pengarna. Man ska inte ha en spänn om man inte tar sitt ansvar för migrationspolitiken, sade en närapå fanatisk S-minister i SVT-debatten.

Peter Lundgren är tvärsäker på att EU aldrig kommer kunna tvinga medlemsstaterna att ta emot asylsökare, men Fritzon anser att läget är passande just nu, eftersom EU:s budgetförhandlingar börjat.

Hon vill införa samma system som i Sverige, att medlemsländerna tvingas ta emot asylsökare likt Sveriges kommuner tvingats ta emot invandrare trots alla sociala och ekonomiska problem det skapat.

– Då är det precis som i Sverige, delar vi på ansvaret mellan kommunerna, så klarar vi det. Delar vi på ansvaret mellan medlemsländerna, så klarar vi det. Nu är budgeten uppe för beslut, och det innebär att vi kan tala om för Ungern, Polen och andra att vi inte accepterar de här högerextrema värderingarna, fortsatte Fritzon.

Men då ilsknade Peter Lundgren till. Han kallade migrationsministern för "naiv" och påpekade att svenska kommuner som Filipstad nu är beredda att lägga in konkursansökan på grund av asylinvandringen som kommunen påtvingats av staten. När denna intressanta fråga kom upp valde dock SVT:s programledare att helt bryta den.

Dessutom vill Socialdemokraterna och regeringen upprätta "lagliga vägar" för invandrarna att sig till Europa, medan Sverigedemokraterna vill se asylcenter utanför Europas gränser.

– Vi måste värna asylrätten att få söka asyl på europeisk mark. Den är viktig och grundläggande, menade Fritzon.

Peter Lundgren betonade vikten av att svenska politiker, inte utländska, ska bestämma över Sveriges invandringspolitik. Han tycker det är en "katastrof" hur Socialdemokraterna i fråga efter fråga "säljer ut" Sverige. Lundgren spår att EU-kritiska och invandringskritiska partier kommer få en tredjedel av platserna i EU-parlamentet, och därmed också en god möjlighet att stoppa invandringsvurmande federalister.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0