Det i nytt förslag som framförs av vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm.

" />

Det i nytt förslag som framförs av vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm.

" />

Det i nytt förslag som framförs av vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm.

" />
STRUKTURELLT FÖRTRYCK: Snöröjningen måste bli mer jämlik, menar vice ordförande i Stockholms trafiknämnd.
Johan Lange/CC-BY

Feministisk snöröjning hotar Stockholm: Dagis och busshållplatser ska plogas FÖRE vägarna – annars "gynnas män"

Publicerad 10 december 2013 kl 02.22

Inrikes.Är det en bra idé att först skotta "kvinnliga" områden så som busshållplatser och förskolor före de "manliga" vägar som leder till dem? Ja, tycker trafiknämndens vice ordförande i Stockholm, Daniel Helldén (MP), som avser ställa könsmaktsordningen i Stockholmstrafiken på ända. Den jämlika snöröjningen har redan införts i Karlskoga kommun och nu föreslår Helldén att Stockholm ska följa efter.
– – Så fort som möjligt, säger han till SvD.

Gilla artikeln på Facebook

I en kursfilm som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har producerat beskriver de genusproblematiken i att stora vägar plogas före gångvägar och trottoarer.

–– Eftersom kvinnor går och cyklar mer och åker mer kollektivtrafik medan män åker mer bil får kommunens snöröjning olika konsekvenser för män och kvinnor, informerar SKL.

Busshållplatser och förskolor först –– vägarna sist
SKL framhåller Karlskoga som ett föredöme, där man numer plogar tungt trafikerade vägar och gator sist, för att försöka komma till rätta med jämställdhetsproblemet.

–– I Karlskoga kommun analyserade cheferna snöröjningen ur ett könsperspektiv och insåg att de prioriterade typiskt manliga områden. Först röjdes ringleder, ofta på natten när bara någon enstaka långtradare passerade, efter ringlederna röjdes större gator, särskilt de som ledde fram till mansdominerade arbetsplatser. Sist röjdes gång- och cykelvägar, konstaterar SKL och påstår att ”kommunen prioriterade snöröjning för män framför den för kvinnor”.

Vägarna svårframkomliga efter genusplogning
Karlskoga beslutade att förskolor, trottoarer och busshållplatser skulle plogas först och att genomfarter och ringleder och andra tungt trafikerade gator och vägar sist. På så sätt hoppades kommunen att fler ska skada sig i trafiken istället för på gångvägarna.

Det uppstod dock viss problematik när bussarna skulle komma fram till busshållplatser eller när föräldrarna skulle släppa av sina barn på förskolorna, då vägarna inte var plogade först, men Karlskoga kommun menar att detta inte är något problem.

–– Självklart finns synpunkter från en del som nu upplever att snöröjningen blivit sämre, främst bilister, men detta är ofrånkomligt, uppger Stina Kållberg, informatör för Karlskoga kommun.

Nytt förslag hotar Stockholm
Nu föreslår vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm, Daniel Helldén, att den normkritiska snöröjningen bör införas även där, med Karlskoga som förebild.

–– Staden ska vara tillgänglig för alla, det är den inte idag. Idag prioriteras stora trafikleder, säger han till Svenska Dagbladet.

Nästa vintersäsong kan det bli aktuellt med den nya genusplogningen i Stockholm, uppger Helldén. Trafiknämnden ska behandla frågan på torsdag, där de bland annat har uttalat stöd från Vänsterpartiet.

I kranskommunen Huddinge har jämställd snöröjning redan införts och busshållplatser och andra "kvinnliga" områden plogas nu "före större bilvägar för att underlätta för kvinnliga trafikanter", rapporterar Sveriges Radio

Drabbade Huddingebor kritiska
På internet ställer sig flera Huddingebor frågande till genusplogningen.

"Busshållplatsen är rensad frän snö men ingen buss kommer för den feministiska snöröjningen gäller inte själva vägen", skriver signaturen Fredrik, som kommentar till Sveriges Radios artikel.

"Man får väl ta barnvagnen till jobbet istället för bilen", skriver signaturen Kjell.

Genusförslaget väntas drabba män värst, vilka redan är mest utsatta. I trafiken dödas drygt 500 personer varje år, varav 75 procent är män, enligt officiell statistik. De flesta olyckorna sker mellan december och mars.

Se SKL:s informationsfilm om den genusmedvetna plogningen:

NORMKRITISK SNÖRÖJNING: Genusförändringarna har redan genomförts i Karlskoga och Huddinge. SKL hoppas att det jämställda sättet att ploga vägarna ska kunna införas i hela landet.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.