" /> " /> " />
Egevad/CC-BY

Genusneutral snöröjning hotar Sveriges kommuner

Publicerad 12 december 2012 kl 07.30

Inrikes."Manliga" vägar så som huvudleder och genomfarter ska plogas sist i snöröjningsarbetet till förmån för "kvinnliga" områden så som trottoarer och förskolor. Den jämlika snöröjningen har redan införts i Karlskoga kommun och nu hotar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) med att införa den överallt.
– Gubbplogningen, den går faktiskt inte att motivera, säger en expert.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en kursfilm som SKL producerat inför vårens utbildningar som de beskriver genusproblematiken i att stora vägar plogas före gångvägar och trottoarer.

– Eftersom kvinnor går och cyklar mer och åker mer kollektivtrafik medan män åker mer bil får kommunens snöröjning olika konsekvenser för män och kvinnor, informerar SKL.

SKL framhåller Karlskoga som ett föredöme, där man numer plogar tungt trafikerade vägar och gator sist, för att försöka komma till rätta med jämställdhetsproblemet.

– I Karlskoga kommun analyserade cheferna snöröjningen ur ett könsperspektiv och insåg att de prioriterade typiskt manliga områden. Först röjdes ringleder, ofta på natten när bara någon enstaka långtradare passerade, efter ringlederna röjdes större gator, särskilt de som ledde fram till mansdominerade arbetsplatser. Sist röjdes gång- och cykelvägar, konstaterar SKL och påstår att "kommunen prioriterade snöröjning för män framför den för kvinnor".

Busshållplatser och förskolor först – vägarna sist
Kommunen tänkte om och beslutade att förskolor, trottoarer och busshållplatser nu ska plogas först och att genomfarter och ringleder och andra tungt trafikerade gator och vägar ska plogas sist. På så sätt hoppas kommunen att fler ska skada sig i trafiken istället för på gångvägarna.

Hur det är tänkt att bussarna ska komma fram till busshållplatser eller för den delen hur de som jobbar med snöröjningen ska komma fram till snöröjningsmaskinerna, utan att vägarna är plogade, framgår inte.

Vägarna svårframkomliga efter genusplogning
"Vad händer om vi ser på vår snöröjning med genusglasögonen på?", undrar Stina Kållberg, informatör för Karlskoga kommun i en debattartikel. Jo, "förskolor har prio 1, eftersom det är hit föräldrar ska först innan de åker till jobbet", medan vägarna får vänta, förklarar hon och fortsätter med att hylla den jämställda snöröjningen. Hon nämner också myntets baksida, men ändamålen helgar medlen.

"Självklart finns synpunkter från en del som nu upplever att snöröjningen blivit sämre, främst bilister, men detta är ofrånkomligt", skriver hon

SKL genusneutrala strategi för svensk snöröjning får också medhåll av bland annat feministen och journalisten Jenny Wennberg på tidningen "Arbetarbladet". Hon skriver att "när man i Karlskoga väl insett att kommunen gubbplogades valde man att göra om prioriteringsordningen" och konstaterar att "Snö handlar om jämställdhet."


Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.