USA-kravallerna
Polismannen Gerald Goines, bilden, åtalades tidigare i år för bland annat mord.

George Floyd greps av korrupt polis – dömdes till fängelse

Publicerad 2 juni 2020 kl 21.46

Utrikes. George Floyd greps 2004 för narkotikabrott av polismannen Gerald Goines, som senare avskedats och delgetts misstanke för ett uppmärksammat dubbelmord förra året. Härvan har bland annat uppmärksammats av Houston Chronicle.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

Dennis Wayne Tuttle och Rhogena Ann Nicholas mördades av polisen i januari förra året.

Det är i juli 2004 som George Floyd grips i Houston, Texas, där han då bodde, misstänkt för narkotikabrott. Enligt rättegångshandlingar, som Fria Tider tagit del av, anklagas Floyd för att ha sålt kokain.

George Floyd erkänner brottet och döms till tio månaders fängelse. Det är ett av många brott han döms för under sin livstid.

Polisinsats i Houston
Nästan femton år senare, i januari 2019, gör polisen ett tillslag mot ett hus i centrala delarna av Houston. I huset bor 58-åriga Dennis Wayne Tuttle och hans 59-åriga fru Rhogena Ann Nicholas.

Polis och åklagare har fått konkreta bevis för att paret som bor i huset säljer droger och har automatvapen i sitt hem. Man beslutar sig därför för en så kallad "no knock-raid" vilket innebär att en insatsstyrka tar sig in i bostaden utan att ringa på dörren eller ge någon annan förvarning.

Vid polisräden skjuter poliserna först ihjäl parets hund. Efter det utbryter en häftig eldstrid. Beväpnad med en revolver lyckas Dennis skjuta fyra poliser innan han själv och hans fru dödas i skottväxlingen.

Anlitar NCIS
Polisen genomför en brottsplatsundersökning, men Dennis och Rhogenas anhöriga litar inte på den. Eftersom Dennis tidigare tjänstgjort inom flottan vänder de sig därför till flottans egna kriminaltekniker; Naval Criminal Investigative Service – även kända som NCIS.

NCIS tekniker hittar en lång rad brister i den tidigare tekniska utredningen och säkrar spår som polisen missat. De gör en rekonstruktion av hur skottlossningen gått till och upptäcker då att poliserna blint avlossat sina vapen genom husets väggar när makarna dödats.

Det framkommer också att det inte funnits vare sig droger eller automatvapen i parets hus. De påstådda bevisen för att de ska ha sålt droger är nämligen förfalskade av polismannen Gerald Goines och ytterligare en polis.

Misstänks för mord
Gerald Goines avskedas från poliskåren och delges sommaren 2019 misstanke om mord i två fall eftersom hans agerande lett till att två oskyldigt utpekade mist sina liv.

– De sysslade inte med droghandel, konstaterar en FBI-agent som kallats som vittne under rättsprocessen mot Goines.

En kollega till Goines samt en kvinna misstänks även de för brott med anledning av polisräden.

Härvan växer när polisen börjar granska tidigare fall som Gerald Goines varit involverad i. Det visar sig att den korrupte polismannen varit inblandad i hundratals ärenden gällande narkotikabrott och att dussintals kan vara oskyldigt dömda för att Goines ljugit eller förfalskat bevisning.

Ett av de ärenden Gerald Goines varit inblandad i genom åren är gripandet av George Floyd i juli 2004. Floyd får med anledning av det ett brev i augusti förra året från åklagarmyndigheten där han rekommenderas ta kontakt med en advokat.

"Vänligen notera att polismannen Goines har tagits ur tjänst och nu är föremål för en brottsutredning", står att läsa i brevet.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.