Ger illegala fri vård och kräver samma sak i hela landet - gör själva stort underskott

Publicerad 8 april 2012 kl 01.57

Inrikes.Sex politiker från Sörmland kräver skattefinansierad hälso- och sjukvård till alla illegala invandrare i Sverige. Samtidigt tampas deras landsting med stora budgetunderskott i sjukvården.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare idag som politiker från sex partier i ett utspel krävde att regeringen skulle lagstifta om rätt till vård för illegala invandrare och hänvisade till de mänskliga rättigheterna.

För att leda vägen hade politikerna från Sörmland tidigare beslutat att alla illegala invandrare i Sörmland skulle ha ”rätt till sjukvård, tandvård, samt habilitering och hjälpmedel, på lika villkor som för personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd”.

Att kämpa för de mänskliga rättigheterna är dock ingenting som är gratis. Igår publicerade Eskilstuna-Kuriren en artikel där det kom fram att Landstinget Sörmland gjorde stora underskott. Minus 111,8 miljoner kronor blev resultatet för fjolåret.

Det är just länssjukvårdsnämnden, som ansvarar för verksamheten på länets tre sjukhus, som är den stora minusposten. Nämnden gjorde ett underskott på hela 264 miljoner kronor för 2011. De övriga nämnderna i landstinget redovisar positiva resultat för sina verksamheter.

Landstinget förklarar sitt underskott med att ”kostnadsutvecklingen varit betydligt högre än ökningen för finansieringsposter, skattintäkter och statsbidrag”. Hur det undgick dem att det medför stora kostnader att ge gratis vård till människor som inte betalar skatt framgår inte.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0