Guldring med Jesusmotiv från medeltiden hittad "i nyskick"

Publicerad 28 mars 2024 kl 13.25

Vetenskap. En synnerligen välbevarad guldring är ett av flera unika fynd som hittats under utgrävningarna av det medeltida Kalmar.

Dela artikeln

Under de två år som de arkeologiska undersökningarna pågått i centrala Kalmar har rester av hundratals byggnader, källare, gator, latriner och vardagsföremål från en period på 400 år, cirka 1250–1650, sett dagens ljus.

Utgrävningarna har gjorts eftersom staden och Kalmar vatten ska förnya och bygga ut vatten- och avloppsledningar, vilket i vissa fall påverkat lämningar av medeltida bebyggelse.

Arkeologerna vid Statens historiska museer har grävt fram delar av ett 50-tal medeltida tomter, ett tiotal gator och delar av den gamla stadsmuren i Gamla stan.

Totalt har man hittat över 30.000 föremål – inte minst spår efter Kalmarkriget 1611. Det är mycket ovanligt att sådana stora sammanhängande områden undersöks mitt inne i en stad och resultatet beskrivs som över all förväntan.

– Vi har kunnat lyfta på locket till stadens medeltid och fått möjlighet att studera hur människor bodde, vad dom åt och drack och hur detta förändrades över tid. Arkeologin blir som ett titthål in i den medeltida historien som gör att vi får veta mer om hur livet tedde sig för flera hundra år sedan, säger Magnus Stibéus, projektledare på Arkeologerna, i ett utskick.

Två spektakulära fynd gjordes nyligen, precis innan grävningen avslutades, och sticker ut. Det handlar om en guldring och en mycket speciell så kallad "alsengem".

– Det är förstås fantastiskt kul att hitta något sådant. Guldringen var i närmast nyskick med ett Kristusmotiv och hittades liksom alsengemen i sammanhang som vi tolkat som avfallslager. Troligen har någon haft otur och tappat ringen för 500 år sedan. Alsengemet är trasig och kan ha kastats bort, säger Magnus Stibéus.

Guldringen med den ristade figuren av Kristus dateras till början av 1400-talet. Den typen av ring kan enligt arkeologerna ha burits av en kvinna eftersom den är ganska liten. Några snarlika ringar har hittats i Norra Finland, Östergötland och Uppland.

Alsengemmer är små infattningsstenar i glas som påträffas i både i kyrkliga och världsliga sammanhang och tros ha använts som pilgrimsamuletter. De har fått sitt namn efter den danska ön Als, där de hittades först. Den alsengem arkeologerna har funnit i Kalmar dateras till 1200–1300-talet och har tre inristade figurer.

Även rester av en runsten hör till de mer ovanliga fynden som arkeologerna grävt fram, den kan ha kommit från en gravhäll på en kyrkogård som låg i Kalmar på 1100-talet. Ett annat fynd är ett tassavtryck från en katt i tegel. Dessutom vittnar många spår om krigssituationer och hur Kalmarkriget svepte genom staden.

– Undersökningarna visar att i stort sett alla gårdar brändes i samband med danskarnas angrepp av staden sommaren 1611. Det syns framför allt genom brandhorisonter och raserade byggnader. Vi har även påträffat ett stort antal projektiler, som kanonkulor, muskötkulor och pistolkulor, men även svärd, säger Magnus Stibéus.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.