Ahmed (infälld i bild) biter Elsa, 85, i handen när hon vägrar ge ifrån sig plånboken. När han fått tag i sitt byte knuffar han henne i bröstet.

Här biter Ahmed 76-åriga Elsa under brutala rånet

Publicerad 17 mars 2016 kl 13.57

Inrikes. Just nu pågår rättegången mot en 19-årig somalier som misstänks ligga bakom en rad fräcka och brutala rån mot äldre mellan 75 och 85 år i centrala Stockholm. Flera av de äldre skadades i samband med rånen – bland annat en 76-årig kvinna som blev biten i handen.

Dela artikeln

Den 15 januari 2016 besökte Elsa, 76, Nordeas bankkontor på S:t Eriksgatan i Stockholm och tog där ut 10.000 kronor i kontanter.

Vad Elsa inte visste var att 19-årige Ahmed vaksamt noterade hennes rörelser inne på bankkontoret. Han följde också efter henne från banken till butiken Panduro Hobby på Kungsgatan, där han försökte slita åt sig hennes plånbok.

När Elsa gjorde motstånd svarade Ahmed med att bita henne i handen och tillgripa plånboken, för att sedan springa iväg mot Hötorgets tunnelbanestation. Detta medan det skräckslagna 76-åriga offret stod kvar och skrek av smärta inne i butiken.

Elsa är långt ifrån den enda som drabbats av den 19-årige somaliern. På onsdagen inleddes en rättegång mot mannen för grova rån där fem personer i åldrarna 75 till 85 står som målsäganden. Alla utom en är kvinnor och några av dem har blivit av med upp till 15.000 kronor.

Vid minst två tillfällen har de äldre offren ådragit sig skador och blivit tvungna att uppsöka vård efter 19-åringens framfart.

En 85-årig kvinna föll omkull i samband med att somaliern slet tag i hennes hals efter att ha följt efter henne från ett bankkontor. I samband med att han rånade en 84-årig kvinna i hennes bostad den 22 januari tryckte 19-åringen ner henne på golvet.

En 75-årig kvinna skadade handen och fick en höftfraktur när somaliern knuffade omkull henne bakifrån efter att ha följt efter henne från bankkontoret till Skärholmen. Bytet blev vid det tillfället 15.300 kronor.

Enligt åklagaren har Ahmed "på ett hänsynslöst sätt" utnyttjat sina offers ålder "och därigenom skyddslösa och utsatta ställning."

Gärningsmannen greps den 29 januari efter en tids spaning och åtalades för grovt rån i fem fall. Rättegången påbörjades på onsdagen och väntas avslutas idag.

Trots sin ringa ålder har den 19-årige somaliern ett gediget brottsregister. Han har vid flera tillfällen blivit dömd för bland annat grovt rån, grov stöld, ofredande, narkotikabrott, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

I övrigt är Ahmed svensk medborgare och lever på socialbidrag om "8.000-10.000 kronor i månaden", enligt polisen förundersökning.

Elsa heter egentligen något annat.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.