ÅTER I TJÄNST: Försvarsmakten har gjort en turné på landets muséum och återupplivat den landsbaserade sjömålsroboten RBS 15, som lades ned för 16 år sedan.

Här är nedlagda roboten som åter ska försvara Sverige

Publicerad 21 november 2016 kl 12.11

Inrikes. Tungt kustrobotbatteri 90 ingick med sin robot RBS 15 i det svenska kustartilleriet som lades ned år 2000. Men nu hämtar Försvarsmakten delarna på museum och sjösätter kustroboten på nytt för att bekämpa landstigningsförsök på Gotland.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi tog reda på om vi kunde bygga ihop något som går att skjuta med. Ett antal bilar har funnits kvar. Vi har också tagit komponenter från upplagda robotbåtar och korvetter som hade samma robotsystem, berättar flottiljamiral Thomas Engevall för Dagens Nyheter.

Att dra igång det gamla robotsystemet på nytt ska inte ha krävt några nya försvarsanslag och dessutom ha gått mycket fort. Enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten ingår det landbaserade RBS 15 åter i den svenska krigsorganisationen. Ett hemligt antal finns dessutom hos marinens sjögående förband samt i flygvapnet.

Robotsystemet har en operationsradie på 200 kilometer och kan alltså bekämpa fartyg redan när de befinner sig 10 landmil från den svenska kusten.

− Systemet har testats genom fullskaleförsök, där RBS 15 har avfyrats med goda resultat och en av kustrobotenheterna ingår nu i marinens pågående övning Swenex, som genomförs i farvattnen mellan Södertörn och Västervik samt runt Gotland, säger Thomas Engevall.

Diskussioner pågår nu på politisk nivå om att också ta i drift det rörliga radarsystemet ArtE 740, som också ska läggas ned enligt ett tidigare politiskt beslut. Om riksdagen fattar beslut om att återuppliva det systemet kommer kustrobotförbanden inte att vara beroende av data från fasta radarstationer och fartyg, som båda är lätta att slå ut för en angripare med egna robotresurser.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.