Här är skatterna som höjs idag

Publicerad 1 januari 2024 kl 14.06

Ekonomi. Med det nya året kommer – som vanligt – nya skattehöjningar. Här är ett urval av skatterna som höjs.

Dela artikeln

Regeringen skyltat med det nya jobbskatteavdraget och den sänkta skatten på bränsle. Men en rad skatter höjs samtidigt.

Idag sker en historisk hög höjning av elskatten. För en vanlig villa kommer höjningen innebära runt 1.000 kronor mer på ett år. Och skatten på så kallade investeringssparkonton (ISK) höjs till strax över en procent. Därtill höjs alkoholskatten för andra året i rad, vilket innebär att en flaska vin blir två kronor dyrare på Systembolaget efter årsskiftet.

Skattebetalarnas förening har sammanställt en lista med skattehöjningar 2024. Bland dem ingår:

Fryst brytpunkt för statlig inkomstskatt
Skiktgränsen för statlig inkomstskatt fryses till samma nivå som 2023 och räknas inte upp i enlighet lagstiftningen med inflation. Resultatet blir att drygt 300.000 fler svenskar tvingas betala statlig inkomstskatt, och dryga miljonen personer får högre skatt än vad man borde betalat under 2024.

Höjd genomsnittlig kommunalskatt
Kommunalskatten varierar från kommun till kommun, men den genomsnittliga kommunalskatten stiger 2024 till 32,37 procent.

Höjd energiskatt
Även energiskatten är indexerad och höjs med fullt genomslag den första januari. Elskatten stiger med 4,5 öre per kWh inklusive moms. Det betyder ungefär 900 kronor per år i höjd skatt för en normal villa och över fyra miljarder i höjda kostnader för svenska skattebetalare.

Höjd skatt på cigaretter
Skatten på nikotin och tobak ökar vid årsskiftet efter ett tidigare beslut i riksdagen. Regeringen har dock aviserat att skatterna på cigaretter och snus ska separeras. Skatten på cigaretter ska höjas och skatten på snus sänkas, men först i november 2024.

Höjd spelskatt
Spelskatten höjs vid halvårsskiftet från 18 till 22 procent.

Höjd skatt på alkohol
Även skatten på alkohol höjs den första januari till följd av ett tidigare beslut.

Höjd arbetsgivaravgift för ungdomar
Den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga mellan 15 och 18 år försvinner vid årsskiftet. Från och med första januari ska företagare nu betala full arbetsgivaravgift även för ungdomar.

Expertskatten förlängs
Tidsgränsen för expertskatt förlängs från dagens fem år till sju år.

Även om flera av skatterna höjs "automatiskt" enligt index går regeringen inte fri från ansvar, enligt Skattebetalarnas förening.

– Indexeringar är att sätta skattehöjningar på autopilot och när inflationen nu varit hög får den också mycket större genomslag. Då blir det också mer påtagligt för människor eftersom det blir större summor, sade Erik Bengtzboe, chefsekonom på föreningen, till SVT förra veckan.

– Men under de senaste åren har man också trixat en hel del med indexeringar och ibland valt att genomföra indexeringar enligt regelverket och ibland valt att avstå. Nu senast inte minst med gränsen för statlig inkomstskatt, fortsatte han.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.