Arkitekturskolan i Stockholm är Sveriges fulaste byggnad någonsin.

Här är Sveriges fulaste byggnad någonsin

Publicerad 27 december 2020 kl 18.26

Kulturnyheter. Arkitekturupprorets nära 50.000 medlemmar har röstat om vilken som är Sveriges fulaste byggnad genom tiderna. Vinnaren blev, kanske inte helt otippat, Arkitekturskolan i Stockholm – en grå betongbyggnad i brutalistisk stil.

Gilla artikeln på Facebook

Arkitekturupproret konstaterar att Arkitekturskolan blev en "klar vinnare" i omröstningen.

Så här skriver man om den utskrattade byggnaden:

"Om det är den nakna, grå betongen, kantigheten, de små asymmetriskt placerade fönstren eller något annat som gör det, låter vi vara osagt. Högst sannolikt är det en kombination, då man har lyckats ta fasta på all kunskap om vad människor finner trivsamt och vackert för att sedan göra precis tvärtom."

"Att byggnaden inte bara ligger i en av Stockholms kanske vackraste stadsdelar Östermalm, utan dessutom ersatte en tidigare vacker byggnad lär inte heller vara till arkitekturskolans fördel", fortsätter Arkitektupproret.

Den vackra byggnad som enligt Arkitektupproret "revs för att arkitekterna ville ha platsen till sin nya brutalistiska skola" såg ut så här.

Arkitekturskolan uppfördes åren 1967–1969 och har varit allmänt avskydd sedan dess. Byggnaden har dock samtidigt hyllats som ett mästerverk av arkitekterna själva, som anser att skönhet i byggnader är något man lär sig att förstå först efter att ha gått en lång arkitektutbildning. År 2006 utnämndes Arkitekturskolan till Stockholms fulaste hus.

Till Sveriges näst fulaste byggnad utses Domkyrkoforum i Lund, följd av Caroli City i Malmö.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.