Här får Azerbajdzjan tyst på BBC: "Låt oss prata om Assange"

Publicerad 8 maj 2021 kl 12.49

Utrikes. En video från 2020 går nu viral på nätet, där Azerbajdzjans president Ilham Aliyev får tyst på en journalist som anklagar honom för att slå ned på fria medier i landet, rapporterar Samnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tänkt att bli ett vanligt PK-inslag där den brittiska statliga TV-jättens journalist Orla Guerin skulle sitta och lära ut pressfrihet och mänskliga rättigheter till en auktoritär ledare i tredje världen.

Men när Guerin anklagade Aliyev för att inte tillåta någon fri media tog intervjun en snabb vändning.

"Andelen internetanvändare i Azerbajdzjan är 80 procent. Hur kan någon föreställa sig att man kan begränsa tillgången till media i ett land där internet är fritt tillgängligt och ocensurerat, och 80 procent använder det?" undrade presidenten.

När Ilham Aliyev inte fick några vettiga svar från BBC fortsatte han:

"Låt oss tala om Assange. Hur många år har han spenderat på Ecuadors ambassad? Och för vad? Och var finns han idag? Ni har hållit honom instängd, dödat honom i moralisk och fysisk bemärkelse, på grund av hans journalistiska gärning. Så gjorde ni, inte vi", konstaterade Aliyev.

Assange spenderade sju år på ambassaden i London för att undgå gripande på uppdrag av Sverige, som formellt misstänkte honom för sexbrott. När den utredningen lades ned visade det sig dock att USA dolde sig i bakgrunden med en egen utlämningsbegäran mot Assange, och efter att Ecuador dragit in Assanges asylstatus överfördes han till ett brittiskt högsäkerhetsfängelse i väntan på utlämning. Där sitter han fortfarande kvar.

I USA misstänks Assange för att ha publicerat mindre smickrande uppgifter om supermaktens beteende under bland annat kriget i Irak


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Al-Saaids falska PCR-tester fanns på FHM:s hemsida

"Värderar inte aktörerna eller metoderna". Nu riskerar huvudmannen Hammad Al-Saaid livstids fängelse.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.