Jasenko Selimovic
Jasenko Selimovic uppgav i förhör att han känner "starkt agg" mot Sverige. Han kommer undan med villkorlig dom och skadestånd på 5.000 kronor.

Här klottrar Reinfeldts integrationschef "Hitlers kuksugare" på Nationalmuseum

Publicerad 22 december 2023 kl 14.30

Inrikes. Jasenko Selimovic (L) – tidigare EU-parlamentariker och statssekreterare med ansvar för integration i Fredrik Reinfeldts regering – har dömts för att ha klottrat "Hitlers kuksugare" på Nationalmuseums fasad och på Skeppsholmskyrkan. Det kan Fria Tider berätta.

Dela artikeln

© Polisen

Klottret på kyrkan.

© Polisen

Selimovic hade röda färgfläckar på kläderna när han greps.

Vandaliseringen av det berömda museet i Stockholm skedde i tisdags.

"Hitlers kuksugare" löd budskapet som 55-årige Jasenko Selimovic (L) klottrade med stora bokstäver i röd färg på Nationalmuseums fasad.

Jasenko Selimovic var Europaparlamentariker 2015 till 2019 och statssekreterare för integrationsminister Erik Ullenhag i Fredrik Reinfeldts regering. Selimovic har gjort sig känd för sitt starka engagemang för mångkultur och massinvandring från tredje världen. Som statssekreterare var han mycket högprofilerad. Han framträdde ofta i media och debatter där han beskrev sina mångfaldsplaner för Sverige.

Säkerhetsvakterna vid Nationalmuseum kunde se händelsen via övervakningskamerorna och kontaktade polisen, som grep politikern när han flydde från platsen. Enligt förundersökningen, som Fria Tider har läst, försökte han undgå polisens uppmärksamhet. Selimovic var mörkklädd och bar en balaklava.

Känner "starkt agg" mot Sverige
Selimovics kläder var nedstänkta med samma färg som användes vid klottrandet. Dessutom bar han en ryggsäck i vilken det fanns penslar och röd målarfärg.

– Svenska staten är Hitlers kuksugare, förklarade 55-åringen för poliserna på väg till Norrmalms polisstation, enligt förundersökningen.

Aftonbladet har under fredagen uppmärksammat domen, men mörkar både namnet på politikern och hans partitillhörighet.

I förhör förklarade Jasenko Selimovic att han känner ett "starkt agg" mot Sverige och betraktar Nationalmuseum som en symbol för landet.

– Jag skrev detta på grund av att jag tror Sverige under andra världskriget har tjänat en diktatur, säger han.

Vägrade prata svenska i förhör
I förhöret vägrade den tidigare statssekreteraren och EU-parlamentarikern att prata svenska och utnyttjade istället rätten att använda en bosnisk tolk.

Han fick också frågor om varför han sade till poliserna att "Svenska staten är Hitlers kuksugare".

– Det var inte riktat till poliserna utan syftade till Sveriges uppförande under andra världskriget, svarade Jasenko Selimovic.

Han hade en stor summa i kontanter på sig när han greps.

– Jag har dom på grund av att jag inte litar på svenska staten att de inte ska stänga av mitt konto. Det är så att det har hänt flera gånger tidigare med mitt konto. Det är mina pengar som jag har tjänat, sade politikern.

Han berättade också att han var på väg till en hotellresa till de italienska alperna, men att han inte har arbetat sedan han slutade som EU-parlamentariker.

– Jag har inte haft ett arbete de senaste fyra åren, jag har inte haft några inkomster. Den enda inkomsten har varit från boken jag publicerat.

Klottrade samma budskap på Skeppsholmskyrkan
Politikern döms även för att ha klottrat samma budskap på Eric Ericsonhallen, tidigare Skeppsholmskyrkan – som han också ser som en symbol för Sverige. Texten var enligt polisen cirka en meter hög och tio meter bred.

Han dömdes på torsdagen – efter två dagar i häktet – för skadegörelse och ringa skadegörelse.

Straffet för båda brotten blev villkorlig dom och skadestånd på 5.000 kronor.

Jasenko Selimovic är registrerad som utvandrad från Sverige sedan i mars i år. Enligt domen är han numera skriven i Sarajevo i hemlandet Bosnien. I förhör sade han att han var i Sverige för att hälsa på vänner och familj.

År 2016 uppmärksammades det att Selimovic fått en offentlig varning för att ha trakasserat sin egen stabspersonal i EU-parlamentet. Det framkom då också att det förekommit mängder av klagomål mot honom bland hans underordnade under hans tid på regeringskansliet. L-toppen – som aktivt vinnlagt sig om att framställa sig själv som en varm vänsterliberal anhängare av "humanism" och "mångfald" – beskrevs av medarbetare som "närmast psykopatisk".


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.