Här skjuts astronauter upp från USA för första gången på nio år

Publicerad 31 maj 2020 kl 09.52

Utrikes. SpaceX sköt igår kväll, svensk tid, upp den första bemannade Crew Dragon-rymdfarkosten. Farkosten kommer att docka med rymdstationen ISS och de två astronauterna ombord planeras återvända till jorden senare i sommar.

Gilla artikeln på Facebook

Ombord på den första bemannade Crew Dragon-farkosten finns de båda astonauterna Douglas G. Hurley, 53, och Robert L. Behnken, 49. Båda är veteraner från rymdfärjornas dagar och Hurley flög ombord på den sista rymdfärjan Atlantis 2011.

– Vi har väntat på det här. Det har gått nio år sedan vi skickade upp amerikanska astronauter med amerikanska raketer från amerikansk mark. Och nu är det gjort. Vi har gjort det! Det har gått alldeles för lång tid, kommenterade Nasa-chefen Jim Bridenstine kort efter uppskjutningen.

President Donald Trump, som var på plats vid uppskjutningen tillsammans med sin fru Melania och vicepresidenten Mike Pence, var lyrisk.

– Den bästa raketen i världen! kommenterar han uppskjutningen.

Även SpaceX VD och chefsingenjör Elon Musk är stolt efter den lyckade uppskjutningen, konstaterar Nasa på sin hemsida.

– Jag vill berömma det otroliga arbete som människorna på SpaceX, NASA och alla som skapat denna teknik gjort, och som mynnat ut i denna otroliga uppskjutning idag, att åter få upp astronauter till omloppsbana efter nästan ett decennium, säger han.

– Sedan måste vi få tillbaka dem till jorden på ett säkert sätt, och vi måste upprepa dessa uppskjutningar och göra detta regelbundet. Det finns mycket arbete kvar att göra.

Efter att rymdfärjorna pensionerades 2011 har USA varit beroende av ryska Soyuzfarkoster för att ta sig till och från rymdstationen ISS. Ryssland, som USA sedan Obamas tid vid presidentmakten samtidigt befinner sig i ett ekonomiskt krig med, har passat på att fyrdubbla priset för uppskjutningarna. Prislappen för en plats ombord för en amerikansk astronaut kostar nu mer än 80 miljoner dollar från att ha kostat 21 miljoner åren 2008-2009.

Som jämförelse är SpaceX målsättning att fakturera 160 miljoner dollar för en Crew Dragon-uppskjutning. Eftersom en farkost kan ta upp till sju astronauter motsvarar det en prislapp per astronaut på knappt 23 miljoner dollar.

De kommande veckorna ska den nya rymdfarkostens alla system testas och slutligen ska den docka med rymdstationen. Exakt hur länge de båda astronauterna Hurley och Behnken blir kvar i rymden är ännu inte bestämt, men allra senast ska astronauterna landa på jorden i slutet av augusti.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.