FALSKT: Sajten Nyheter24 publicerar "fakta" om våldtäkter under varje artikel om våldtäkter. Men uppgifterna är påhittade, visar Fria Tiders granskning.

Här sprider Nyheter24 falska uppgifter om minskande våldtäkter

Publicerad 8 maj 2023 kl 13.10

Granskning. Sedan en tid avslutar nättidningen Nyheter24 artiklar om våldtäkter med en text som anger att våldtäkterna har minskat med 56 procent sedan 2013, illustrerat med en brant sluttande graf. Källan påstås vara Brottsförebyggandet rådet, Brå, men på Brå har man aldrig hört talas om påståendet.
 ”Det här känner vi inte igen”, skriver myndigheten i ett mejl till Fria Tider.

Dela artikeln

”Det här känner vi inte igen”, skriver en företrädare för myndigheten när Fria Tider visar hur Nyheter24 avslutar sina artiklar.

Brå hänvisar istället till sin senaste rapport där det står (på sidan 29) att det under 2021 ”anmäldes 3 351 fler våldtäkter än 2013”.

Vill inte svara
På sin hemsida lovar Nyheter24 ta upp kampen mot fake news som man kallar ”falska påståenden som sprids av politisk anledning”. Man lovar också att granska bluffarna.

”Hör av dig till oss – så granskar vi de misstänkta fejknyheterna”, skriver sajten.

Nyhetschefen Hanna Lindqvist vill däremot inte diskutera nättidningens egna falska påståenden utan hänvisar till redaktionen som valt att inte svara.

På MSN har man dock lovat att se över vad deras samarbetsparter skrivit.

"Sverige har aldrig varit tryggare"
Nyheter24:s ”fakta” om färre våldtäkter är ett populärt påstående bland många vänsterdebattörer som hävdar att svenskarnas oro över brottsligheten är rasistisk och obefogad.

Exempelvis har den före detta komikern Magnus Betnér hävdat att Sverige aldrig varit tryggare. Men detta stämmer alltså inte enligt BRÅ.

Ett annat populärt påstående bland vänsterdebattörer är att de flesta våldtäkter begås i hemmet av en partner. Men inte heller det stämmer med BRÅ:s statistik.

Bara i en tredjedel av fallen är det en partner som anmäls, enligt myndigheten. Samma uppgift är också tydligt angiven i Brås rapport (sidan 32).

Nyligen släppte Brå också en rapport som många menade att avlivade en myt om att brott skulle bero på fattigdom och utsatthet.

Avlivar myter
Brå skriver i rapporten ”Socioekonomisk bakgrund och brott” från 2023 (sidan 8) att i den mån det finns något samband mellan brott och socioekonomisk status är det sambandet svagt.

Per-Olof Wikström, kriminolog i Cambridge, har granskat samma påstående och säger i en intervju med tidningen Kvartal den 17 april 2023 att kriminalitet inte är något man ”hamnar i” på grund ekonomisk status.

Istället är kriminalitet något man väljer, bland annat på grund av bristande moral, säger Wikström.

Fakta: Medias påståenden om våldtäkter

Brottsförebyggande rådets rapporter ger en annan bild av våldtäkter än den som vanligen framförs i media. Här är tre vanliga medie­påståenden som motsägs av myndighetens data.

"Sverige blir allt tryggare". Nyheter24:s ”fakta” om färre våldtäkter är en populär sanning bland många vänsterdebattörer som menar att svenskarnas oro över brottsligheten är rasistisk och obefogad. Exempelvis har den före detta komikern Magnus Betnér hävdat att Sverige aldrig varit tryggare. Men detta stämmer alltså inte enligt Brå.

"De flesta våldtäkter sker i hemmet". Att de flesta våldtäkter begås i hemmet av en partner har nog de flesta hört. Men inte heller det stämmer med Brås statistik. Bara i en tredjedel av fallen är det en partner som anmäls, skriver myndigheten på sidan 32 i rapporten.

"Våldtäkter begås av socioekonomiska skäl". Nyligen släppte Brå också en rapport som granskade påståendet om att brott skulle bero på fattigdom och utsatthet. Brå skriver i rapporten ”Socioekonomisk bakgrund och brott” från 2023 (sidan 8) att i den mån det finns något samband mellan brott och socioekonomisk status är det sambandet svagt.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.