Hemliga dokument om 11 september börjar släppas

Publicerad 12 september 2021 kl 19.21

Utrikes. FBI har släppt det första av en rad tidigare hemligstämplade dokument rörande elfte september-attackerna mot USA år 2001. Dokumenten anses visa att Saudiarabiens regering stöttade terroristerna som genomförde dåden, skriver CNN.

Gilla artikeln på Facebook

En växande samling bevis tyder på att Saudiarabien – USA:s nära allierade – officiellt understödde och finansierade terrordådet i New York den 11 september 2001, skriver The Intercept.

Av de 19 al-Qaida-terrorister som kapade flygplanen var 15 saudiska medborgare. Men istället valde Bushadministrationen, som var starkt influerad av så kallade neokonservativa, att starta långa krig mot länderna Afghanistan och Irak.

CIA producerade falska bevis för att Irak hade "massförstörelsevapen" för att motivera invasionen. Man ljög också om att landets ledare Saddam Hussein stöttade al-Qaida.

Den federala polismyndigheten FBI börjar nu – 20 år efter attacken – att offentliggöra tidigare hemligstämplade dokument som tros visa att det i själva verket var den saudiska regeringen som finansierade dådet.

Det första dokumentet, som kom i natt, innehåller bland annat en sammanfattning av en intervju som FBI höll år 2015 med en man som hade kontakt med de saudier i USA som hjälpte flygplanskaparna in i landet inför attackerna. Dokumentet är dock hårdcensurerat och nästan alla namn har strukits över.

Omar al-Bayoumi, som levde som påstådd "student" i USA, anses ha varit en saudisk spion som hjälpte terroristerna med "resor, husrum och finansiering".

En medarbetare på Saudirabiens konsulat pekas också ut för att ha hjälpt terroristerna att genomföra dådet.

En grupp överlevare och anhöriga efter elfte september-attackerna skriver i ett uttalande att den nya rapporten suddar ut "alla tvivel om Saudiarabiens medverkan i attackerna", rapporterar CNN.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0