Hemliga dokument om 11 september börjar släppas

Publicerad 12 september 2021 kl 19.21

Utrikes. FBI har släppt det första av en rad tidigare hemligstämplade dokument rörande elfte september-attackerna mot USA år 2001. Dokumenten anses visa att Saudiarabiens regering stöttade terroristerna som genomförde dåden, skriver CNN.

Gilla artikeln på Facebook

En växande samling bevis tyder på att Saudiarabien – USA:s nära allierade – officiellt understödde och finansierade terrordådet i New York den 11 september 2001, skriver The Intercept.

Av de 19 al-Qaida-terrorister som kapade flygplanen var 15 saudiska medborgare. Men istället valde Bushadministrationen, som var starkt influerad av så kallade neokonservativa, att starta långa krig mot länderna Afghanistan och Irak.

CIA producerade falska bevis för att Irak hade "massförstörelsevapen" för att motivera invasionen. Man ljög också om att landets ledare Saddam Hussein stöttade al-Qaida.

Den federala polismyndigheten FBI börjar nu – 20 år efter attacken – att offentliggöra tidigare hemligstämplade dokument som tros visa att det i själva verket var den saudiska regeringen som finansierade dådet.

Det första dokumentet, som kom i natt, innehåller bland annat en sammanfattning av en intervju som FBI höll år 2015 med en man som hade kontakt med de saudier i USA som hjälpte flygplanskaparna in i landet inför attackerna. Dokumentet är dock hårdcensurerat och nästan alla namn har strukits över.

Omar al-Bayoumi, som levde som påstådd "student" i USA, anses ha varit en saudisk spion som hjälpte terroristerna med "resor, husrum och finansiering".

En medarbetare på Saudirabiens konsulat pekas också ut för att ha hjälpt terroristerna att genomföra dådet.

En grupp överlevare och anhöriga efter elfte september-attackerna skriver i ett uttalande att den nya rapporten suddar ut "alla tvivel om Saudiarabiens medverkan i attackerna", rapporterar CNN.


Nyheter från förstasidan

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor. Hade fest för 150 personer i början av september.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0