Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

Publicerad 3 mars 2024 kl 16.34

Inrikes. Fotbollsspelaren Henrik Larsson, 52, var med och tog Sverige till en bronsplats i fotbolls-VM 1994. Men Larsson, vars pappa kommer från tredje världen, säger till The Guardian att han inte känner sig som svensk.

Dela artikeln

Med 106 landskamper räknas Larsson som en av de främsta svenska spelarna genom tiderna. Men med en pappa från Kap Verde är han vad man fortfarande i många länder på södra halvklotet brukar kalla för mulatt, och själv känner han sig inte som svensk.

– Jag betraktar mig själv som en utlänning. Jag vet inte vad jag är om jag ska vara ärlig, säger Larsson, vars afrikanska drag har blivit mer visuellt framträdande med åren, till Guardian.

Såväl faderns rötter i tredje världen som det svenska samhället kan vara orsaken till att han inte känner sig som svensk, säger han. Först när han slog igenom började han känna sig som en del av det svenska samhället.

– Jag vet att jag är något svensk-aktigt, ja. Men jag kände mig aldrig 100% svensk. Jag måste respektera min pappas rötter, så det kanske är därför, men jag tror inte att jag kände mig svensk förrän jag började lyckas på planen. När man inte är något så spelar man ingen roll. Men när man är något, då blir man en del av det här samhället. Då glömmer folk ens ursprung och rastillhörighet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.