Bostadsbubblan

Historisk vändning: Bolåneskulderna minskar

Publicerad 27 mars 2023 kl 15.06

Ekonomi. Enligt finansmarknadsstatistik från SCB minskar nu svenskarnas kollektiva bolåneskuld – för första gången sedan 2005. Det rapporterar Dagens Industri.

Dela artikeln

Hushållens totala lånestock minskade från otroliga 4.901 miljarder kronor i januari till 4.899 miljarder kronor i februari, vilket kopplas till räntehöjningarna det senaste året.

Enligt Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, beror minskningen på både inbromsning i nyutlåningen och ökade amorteringar.

– Så länge vi samlat statistik i den här serien (sedan 2005, reds. anm.) så sjunker faktiskt för första gången det totala värdet av bolånen, säger Wallström till DI.

Han konstaterar att hushållen blir försiktigare i oroliga tider med sämre konjunkturläge och vill spara mer, vilket gör att de ökar sina amorteringar.

Samtidigt minskar även utlåningen till företagen i tillväxt, till den lägsta nivån sedan april 2022, vilket Andreas Wallström tror är kopplat till det minskade bostadsbyggandet sedan sommaren 2022.


Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.