Hög chans att Liberalerna åker ur EU-parlamentet ikväll

Publicerad 9 juni 2024 kl 17.34

Inrikes. Mycket tyder på att Liberalerna åker ur EU-parlamentet och att partiet därmed tvingas ordna en ny försörjning åt sin enda ledamot Karin Karlsbro. Men årets vallokalsundersökning – som SVT släpper strax efter att vallokalerna stängts – är mer osäker än vanligt då många väntas ha röstat i förtid.

Dela artikeln

Det många partier som väntas hamna runt spärren men Liberalerna, som räknar sig som "Sveriges mest EU-vänliga parti", leder bottenligan med bara 3,7 procent väljarstöd i Ipsos igår.

Om partiet åker ur EU-parlamentet får det inga omedelbara konsekvenser på hemmaplan. Väljare, medier och politiker tenderar dock att tolka EU-valet som en större opinionsmätning vilket innebär att Liberalerna kan få PR-problem om de åker ur.

För Liberalernas enda EU-parlamentariker Karin Karlsbro skulle det däremot bli en stor ekonomisk smäll.

Varje ledamot i parlamentet har en månadslön på 114.658 kronor före förmåner. Till det kommer 690.000 kronor om året i "kontorspengar", som egentligen ska användas till administrativa kostnader men som i själva verket utgör en skattefri förtäckt lön, eftersom parlamentarikerna slipper redovisa vad de gör för pengarna.

De svenska EU-parlamentarikerna vägrar helt att redovisa vad de gör för sina så kallade kontorspengar.

När Europaportalen i våras försökte att få svar på vad som hänt med politikers kontorspengar visade sig att pengarna sannolikt hamnat i politikernas egna fickor när det gäller ledamöterna för Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna, som inte offentliggör någon redovisning.

Liberalerna ingår tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet i en grupp som faktiskt redovisar sina kontorspengar offentligt. Något som dock är helt frivilligt.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.