Högerregering vid extra val

Publicerad 18 juni 2021 kl 19.15

Politik. Sverige skulle få en högerregering om ett extra val hölls idag. Det framgår av en färsk opinionsmätning från SvD/Sifo.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen till högersvängen är framför allt att stödet för såväl Miljöpartiet som Liberalerna just nu är så lågt att båda partierna skulle åka ur riksdagen. Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna något.

Istället är det fler väljare som röstar på inte minst Sverigedemokraterna. Partiet ökar från 18,8 procent till 20,2 procent, vilket är en större ökning än för något annat parti. Även Moderaterna får ett något ökat väljarstöd.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skulle tillsammans få 47,7 procent av rösterna om ett extra val hölls idag.

Det kan jämföras med 45,3 procent för Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i det rödgrönliberala regeringssamarbetet.

En preliminär mandatfördelning skulle ge de tre högerpartierna 179 mandat mot 170 mandat för vänsterpartierna.

Klockan tio på måndag ska riksdagen rösta om en misstroendeförklaring mot regeringen. Om statsminister Stefan Löfven tvingas avgå kan det komma att leda till att ett extra val utlyses.

Svd/Sifos mätning gjordes mellan 7 och 17 juni 2021 och cirka 1.000 personer intervjuades om sina väljarsympatier. Resultat nedan. Väljarstödet i förra mätningen inom parentes.

  • Socialdemokraterna: 25,8 (26,9)
  • Moderaterna: 22,4 (21,7)
  • Sverigedemokraterna: 20,2 (18,8)
  • Centerpartiet: 9,9 (9,3)
  • Vänsterpartiet: 9,6 (9,6)
  • Kristdemokraterna: 5,1 (5,2)
  • Miljöpartiet: 3,5 (4,0)
  • Liberalerna: 2,3 (2,9)

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.