Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Höjda bidrag och höga skatter präglar regeringens nya budget

Publicerad 17 april 2023 kl 10.31

Inrikes. Regeringens och SD:s vårbudget får hård kritik av den tidigare Muf-ordföranden Benjamin Dousa, idag vd för Timbro.

Dela artikeln

"Regeringens avveckling av arbetslinjen fortsätter. 1000 miljoner av skattebetalarnas pengar på höjda bidrag, men inte en krona tillbaka för den som jobbar. Tröskeln att gå från bidrag till arbete höjs ytterligare - tvärtemot vad regeringspartierna lovade", skriver Dousa på Twitter.

Det rör sig bland annat om höjt bostadsbidrag och höjda bidrag för föreningar.

Till Expressen säger Benjamin Dousa att regeringen, som nu har suttit i ett halvår, ännu inte har gått fram med en enda reform.

– Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda.

Det "är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen", säger Dousa till Expressen.

De utlovade förslagen för att minska invandringen kommer enligt SD först presenteras år 2026 – strax före nästa riksdagsval.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) motiverar de höjda bidragen med att "vi befinner oss i ett väldigt besvärligt ekonomiskt läge".

– Många kämpar för att få pengarna att räcka till och därför är det viktigt för regeringen att bekämpa inflationen och stötta de som har det tuffast. I vårändringsbudgeten höjer vi tillfälligt bostadsbidraget för ekonomiskt utsatta barnfamiljer och satsar på yrkesutbildning för att få fler i arbete. Med satsningar på försvaret och på att förebygga kriminalitet ökar vi tryggheten i Sverige. Vi står inför stora utmaningar, men vi kommer att ta oss igenom dem tillsammans. Steg för steg ska vi göra Sverige ännu bättre, säger hon.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.