Vaccinet ifrågasätts

Hundratals svenskar i veckan dör i corona – nio av tio avlidna är vaccinerade

Publicerad 1 januari 2023 kl 06.44

Inrikes. Den kraftiga spridningen av covid-19 i Sverige fortsätter, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu är det hundratals i veckan som dör med sjukdomen och sjukhusen fylls med smittade. Av de avlidna är nästan nio av tio vaccinerade.

Dela artikeln

Nästan 2.200 coronapatienter vårdas på svenska sjukhus, enligt de senaste siffrorna från Socialstyrelsen.

Det är redan fler än förra vinterns topp, som nåddes en bit in i januari.

Antalet patienter med covid-19 i intensivvården uppskattas till 48, skriver Läkartidningen.

Över 200 fall av bekräftade fall av avlidna med covid-19 har hittills rapporterats för vecka 50. Det kan jämföras med ett medeltal på 122 avlidna de tre föregående veckorna.

Nio av tio vaccinerade
De allra flesta avlidna är vaccinerade. Både under vecka 49 och vecka 51 stod vaccinerade för 86 procent av dödsfallen, enligt FHM:s statistik.

Av de dödsfall som fram till i torsdag rapporterats in för vecka 51 är 75 vaccinerade och 3 (det vill säga endast 4 procent) vaccinerade.

86 procent råkar också vara den andel av befolkningen i Sverige som är vaccinerad med minst två sprutor.

Även på IVA-avdelningarna är en kraftig majoritet av de inlagda coronapatienterna, cirka tre av fyra, vaccinerade.

På grund av julhelgen kan det enligt FHM vara en eftersläpning i data som rapporteras in och antalet diagnosticerade fall kan påverkas av tillfälligt förändrade sökmönster till vård och provtagning.

– Vi ser en ökning i antal fall av covid-19 inom hemtjänst och på SÄBO. Vi bedömer samhällsspridningen som omfattande och det påverkar belastningen på vården och antalet avlidna. Det är för tidigt att säga när toppen i smittspridningen kommer att nås, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

Bekräftade fall av influensa har samtidigt ökat med 60 procent mellan vecka 50 och 51. Sedan säsongen startade vecka 48 har ökningen av antal fall varit kraftig. Hittills är det influensatyp A som dominerar.

Fallen av RS-virus ökade med 14 procent under vecka 51 jämfört med vecka 50. Antalet personer som vårdas inom intensivvården med RS-virus eller influensa har ökat de senaste veckorna.

Artikeln har uppdaterats.


Nyheter från förstasidan

Finland ger grönt ljus för attacker mot ryska städer

Provocerar Putin med nytt tufft besked. De vapen som grannlandet skickar till Ukraina får nu användas även på rysk mark.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.