Ej i DN
Den amerikansk-arabiske affärsmannen Sam Jauhari (till höger) diskuterade Hunter Bidens erbjudande i ett internt mejl.

Hunter Biden krävde 2 miljoner dollar för att fixa loss Libyens frysta tillgångar

Publicerad 25 september 2021 kl 07.12

Utrikes. Världens medier hade på torsdagen fullt upp med att mörka Business Insiders avslöjande om att USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden erbjudit två arabiska oligarker att – mot en avgift på 2 miljoner dollar – se till att frysningen av olika libyska statstillgångar kunde hävas 2015. Erbjudandet lämnades när Joe Biden var USA:s utrikesminister.

Gilla artikeln på Facebook

Avslöjandet bygger på e-postmeddelanden mellan de amerikansk-arabiska oligarkerna Sam Jauhari och Sheikh Mohammed al-Rahbani och affärskollegor till Hunter Biden.

Den arabiska duon hade fått i uppdrag av den nya libyska regeringen att frigöra miljarder dollar i frysta utländska tillgångar som tillhörde Muammar Gaddafis fallna regim. Frysningen hade ursprungligen initierats av amerikanska UD, som vid tiden leddes av Hunter Bidens pappa Joe Biden.

De två araberna skulle få behålla 5 procent av alla medel som de kunde frigöra för den nya regimens räkning, vilket potentiellt kunde innebära hundratals miljoner dollar, enligt Daily Mail.

Av e-postmeddelandena framgår att Hunter Biden erbjudit araberna hjälp att ta bort frysningen av den tidigare libyska regeringens tillgångar, mot en avgift på 2 miljoner dollar plus en bonus om det hela lyckades. Araberna och Hunter Bidens affärskollegor diskuterade samtidigt sin oro över den partyglade politikersonens omfattande användning av droger och alkohol.

Den ene araben, Sam Jauhari, konstaterar i konversationen att Hunter Biden troligen har det inflytande som han utger sig för att ha.

"Eftersom han reser med pappa har han ingångar överallt i Europa och Asien där M. Q. (Muammar Qaddafi) och LIA (Libyens investeringsmyndighet) fått sina tillgångar frysta", skriver Jauhari i ett mejl och tillägger att Hunter Biden även påstått sig ha "ingångar på hög nivå" i Kina, samt att "han kan stå till tjänst där".

"Till hans nackdel talar att han är alkoholist, narkotikamissbrukare, utsparkad ur USA:s armé för kokain, går till prostituerade av lägsta klass, konstant har slut på pengar och kan ge oss en rad andra skäl för huvudvärk", resonerade Jauhari vidare i mejlet.

Det hela slutade med att Jauhari avstod från att anlita Hunter Biden för att få hjälp att frigöra tillgångarna, enligt Business Insider.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.