"Hur du än ljuger så litar svenskarna på dig"

Publicerad 26 oktober 2021 kl 19.53

Inrikes. Människosmugglare har särskilda "VIP-kunder" som betalar extra mycket för att få en ståndsmässig upplevelse när de smugglas från tredje världen till Sverige för att söka asyl – i lyxyachter och premiumbilar.
– Det är lätt att få svenskarna att tro på det du säger. Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig, säger en ledande människosmugglare i en ny P1-dokumentär.

Gilla artikeln på Facebook

I radiodokumentären "Människosmugglarna" har P1 pratat med kurden Dilman, en människosmugglare i Turkiet som tjänar grova pengar på att smuggla araber och liknande till Sverige.

Dilman berättar hur han delar in sina "kunder" – det vill säga tredje världen-invånare som vill betala för att ta sig illegalt till Sverige och andra bidragsländer i Europa – i tre klasser.

Det rör sig om VIP-, mellan- och vanlig klass, och tillhörigheten beror på hur mycket pengar kunderna är villiga att betala.

Dilman, som var en av de största människosmugglarna under asylkaoset 2015, hjälper rika invandrare att ta sig illegalt från Istabul till Europa, och ofta till Sverige. När de kommit fram påstår de sig vara förtryckta och utsatta för att få asyl.

De rikaste, VIP-kunderna, får en synnerligen lyxig eskort till mållandet i segelbåtar eller yachter, och plockas upp av lyxbilar.

Dilmans resor marknadsförs på sociala medier. P1 hänvisar till ett klipp från en av hans reklamfilmer som visar "flyktingar" ombord på en av Dilmans båtar.

"På filmen ser man glada unga kvinnor, män och barn som sjunger och festar på motorbåten, som ser ut att vara helt ny. Havet ligger blankt under en strålande sol och de ser ut att vara på en semesterresa. En ung kille badar genom att hålla i ett rep och åka efter båten", lyder P1:s beskrivning.

– De som vill skicka sina söner med VIP vet att det är värt att betala så här mycket. De betalar tre gånger mer än vanliga kunder, säger Dilman till P1.

Han fortsätter:

– De bor på hotell, har taxi och privatbil som tar dem vart de vill. De äter på restauranger och åker runt som de vill. De har handlingar så att de kan röra sig som de vill. Det är precis som en VIP-lounge på en flygplats.

Skulle de exklusiva invandrarna stoppas av kustbevakningen kan de visa upp sina falska pass som Dilman gett åt dem.

– För en sån här lyxresa fixar vi pass och säger till poliskontrollerna ute på havet att vi är på väg till Marocko eftersom vi har ett turistföretag, säger Dilman.

Sverige är särskilt eftertraktat för "kunderna", enligt människosmugglaren. Han erbjuder också VIP-kunderna en snabbkurs så att de lättare ska passera som "svenskar" när de visar upp sina falska pass.

– Sverige är väldigt bra för flyktingar. Många irakier vill flytta dit. Sverige respekterar flyktingar och därför väljer många att åka dit.

Dilman förklarar också att det är väldigt "lätt att få svenskarna tro på det man säger".

– Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig.

De "borttappade" svenska passen köps av invandrare som redan har fått uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige och liknar dem som nu vill bli smugglade till landet.

– Vi har sålt ett pass för 30.000 dollar för att det liknade kunden exakt. Och han kom fram utan problem. I priset ingick en veckas kurs i svenska, så att han kunde ta sig igenom passkontrollen. Ibland kan den bli längre, men då får man betala mer, säger Dilman.

Dilman har också medarbetare i Sverige som är svenska medborgare och hjälper honom med att plocka upp de illegala invandrarna i lyxbilar, närmare bestämt den senaste modellen av Mercedes.

Ingen av hans kunder har någonsin åkt fast i den svenska passkontrollen, konstaterar han.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ung SD-kvinna fick sparken av kommunen för naziskämt på fest

Dubbla måttstockar? SD-kandidat krossades av media efter spexfoto på tonårsfest.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.