Icke-vald Zelenskyj kan hindra fredssamtal

Publicerad 24 maj 2024 kl 19.45

Utrikes. President Vladimir Putin kan tänka sig att förhandla om en vapenvila med Ukraina – om landet erkänner de nuvarande frontlinjerna. Det säger fyra ryska källor till Reuters. Samtidigt är den ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyjs oklara status som statsöverhuvud ett legalt problem för Ryssland.

Dela artikeln

Putin ska ha uttryckt frustration över att det inte finns någon förhandlingsvilja på den ukrainska sidan, enligt Reuters källor.

– Putin kan fortsätta att kriga så länge som det behövs, men Putin är också redo för en vapenvila för att frysa kriget, säger en av källorna, som uppges ha inblick i samtalen i presidentens inre krets, till Reuters.

Samtidigt är Volodymyr Zelenskyjs beslut att ställa in alla val och sitta kvar vid makten ett gissel för Ryssland, som inte kan lita på att ett fredsavtal följs om det skrivs under av en ledare som enligt ukrainsk lag egentligen inte har rätt att leda landet.

– Med vem ska vi förhandla? Det är en märklig fråga, jag håller med. Vi ser ju att den sittande ledaren för den [ukrainska] sidan inte längre är legitim, säger Putin, åsyftandes att Zelenskyjs mandatperiod löpte ut den 20 maj.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.