Attacken på Gävle centralstation

"I'm a Muslim, fuck Swedes!" – sen slog de ned svensk på kryckor

Publicerad 21 juni 2017 kl 18.28

Inrikes. Tre arabiska män 45, 38 och 32, försökte stjäla från en hemlös svensk på centralstationen i Gävle. När en man med som gick med kryckor sade ifrån blev han överöst med sparkar och slag.
– Svenskar är rasister! vrålade araberna, som nu döms till korta fängelsestraff, medan de misshandlade den handikappade svensken.

Dela artikeln

© Polisen

Övervakningsbild från stationen i samband med misshandeln.

© Polisen

32-åringen fick slutligen permanent uppehållstillstånd i Sverige efter att ha registrerat sig som gift med en svensk kvinna.

Det var sent på kvällen den 10 maj i år som en hemlös man hade lagt sig för att sova inne på centralstationen i Gävle.

Han vaknade av att tre arabiska män försökte stjäla hans plånbok ur fickan och ta andra ägodelar som han hade i sin väska.

En bit därifrån stod en äldre herre tillsammans med en annan man som lider av hjärnskador och tvingas gå med kryckor efter en olycka. Mannen med kryckor blev vittne till stödförsöket, och araberna riktade då sin uppmärksamhet mot honom istället.

Närmare bestämt valde de att ta med sig den handikappade svensken till ett utrymme på stationen, för att där hålla fast honom överösa honom med slag och sparkar.

– De slog mig överallt på överkroppen och i ansiktet. Jag fick knytnävar i ansiktet och det kan jag ta men värst var det när jag fick en spark på baksidan av höger lår när jag var på väg därifrån. Jag fick också en uppercut under hakan av någon av dem, berättade offret, som på grund av sin skada har svårt med minnet, i förhör.

Han uppgav också att en av männen var mer aggressiv och gastade om "Svenssons, rasism, krig mot muslimer och så vidare" i samband med misshandeln.

– Det var speciellt den stora araben som sa det. De skrek mycket om att det var "svenskarnas fel". Man vad det var som skulle ha varit svenskarnas fel minns jag inte, sade mannen med kryckor.

Han minns dock att en av dem ropade: "I am a Muslim, fuck Swedes".

En 17-årig kille som blev vittne till misshandeln berättade att muslimerna skrek uttryck som "jävla svenne" och hävdade att svenskar är "rasister".

Efter att de hade misshandlat den handikappade mannen gick araberna fram till 17-åringen och började trakassera honom. De förnedrade honom genom att förmå honom att "dansa" med en av araberna, som samtidigt försökte stjäla hans mobil, plånbok och klocka.

Alla de tre åtalade har nu dömts till fängelsestraff i Gävle tingsrätt.

38-åringen, som är medborgare i Algeriet, döms till fängelse i 1 år och 4 månader för misshandel och försök till grov stöld.

För samma brott döms hans 32-årige kumpan från Marocko till 8 månaders fängelse. 32-åringen döms också för bedrägeri efter att vid ett annat tillfälle ha tagit ut sammanlagt 13.500 kronor från en bankomat med en fjärde svensks bankkort.

Slutligen döms 45-åringen, som är medborgare i Frankrike, till 6 månaders fängelse för misshandel men frias från försök till grov stöld.

Den ende av de dömda som utvisas är den 32-årige marockanen, som fick avslag efter att ha sökt asyl i Sverige 2010 men som ändå beviljades permanent uppehållstillstånd 2015 efter att ha registrerat sig som gift med en svensk kvinna.

Åklagaren ville även utvisa 45-åringen, men enligt tingsrätten får han stanna i Sverige eftersom det "saknas tillräckliga skäl för utvisning".


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.