Asylsökarligan utvisas nu från Sverige.

Fem asylsökare bakom inbrottsvåg i Stockholm – nu utvisas hela ligan

Publicerad 30 januari 2017 kl 16.17
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En inbrotts­våg som plågade Stockholms­området hösten 2015 upphörde sedan polisen lyckats gripa en liga från Georgien. Med start i år ska hela ligan, fyra män och en kvinna som sökt asyl i Sverige, utvisas till sitt hemland. Händelsen uppmärksammas på polisens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Den georgiska ligan har utnyttjat Europas liberala asyllagar genom att invandra illegalt för att därefter söka asyl i det ena landet efter det andra. Medan myndigheterna handlagt deras asylärende, och de därmed inte kunnat utvisas, har de begått ett mycket stort antal bostads­inbrott i värdlandet.

En slagning i EU:s asyldatabas Eurodac visar att ligan sökt asyl i Österrike, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Lettland och Polen. En av dem har dessutom suttit häktad för brott i Spanien. Till slut hamnade ligan i Sverige sedan statsminister Stefan Löfven (S) under 2015 beslutat öppna Sveriges gränser för okontrollerad invandring från tredje världen. Flera av tjuvarna har emellertid sökt asyl i Sverige tidigare, två av dem redan sommaren 2008.

Under hösten 2015 gör sig ligan skyldig till ett mycket stort antal lägenhets­inbrott i Stockholms­området. De tar sig in i lägenheterna dagtid, medan deras offer är på jobbet, med hjälp av en kamerarigg och en så kallad låsslunga. En låsslunga är ett verktyg som förs in genom lägenhets­dörrens brevinkast och som man därefter låser upp dörren med.

Den låsslunga som asylsökarligan använde. Foto: Polisen

I oktober 2015 grips en av tjuvarna på bar gärning av en polispatrull när han är i full färd med att ta sig in i en lägenhet. Han döms till villkorlig dom för försök till grov stöld och släpps på fri fot igen efter bara några veckor. Därefter kan han fortsätta begå inbrott tillsammans med sina kumpaner.

I slutet av november fångas tre av tjuvarna på bild av ett vittne i en förort till Stockholm sedan de gjort inbrott i en lägenhet. När polisens spanare får se bilderna kan de ganska snabbt identifiera vilka personerna är. Det rör sig om tjuvar som är ökända hos ett flertal polis­myndigheter i hela EU och som finns med i Europols register.

Asylsökarligan fotograferad efter inbrott. Foto: Polisen/vittne

I början av december 2015 börjar Stockholms­polisen spana på ligan och den 5 december slår man till. Tre av männen grips på en bensinstation och ytterligare en man och en kvinna grips i en lägenhet. De gripna är mellan 35 och 55 år gamla.

Vid razzian påträffas "väldigt mycket" stöldgods från ett flertal bostads­inbrott. Ligan har stulit alltifrån elektronik som mobiltelefoner, kameror, surfplattor och datorer till elgitarrer, smycken, matsilver och kläder.

Utredningen mot asylsökarligan är mycket omfattande och består av närmare 1.500 sidor förundersöknings­material. I materialet finns även handlingar från polis­myndigheter i andra EU-länder.

Tre av de fem tjuvarna är tidigare dömda för brott i Sverige. En av dem har till och med dömts till utvisning, men på grund av slappa gräns­kontroller kunnat ta sig tillbaka till Sverige igen för att fortsätta begå brott.

Bild tagen av polisens spanare. Foto: Polisen

I april förra året dömdes ligan av tingsrätten. Tre av männen, de som man kan bevisa har begått inbrotten, dömdes till två år och fyra månaders fängelse för grov stöld och häleri. En av dem dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt häleri. Alla fyra utvisas från Sverige i tio år och är inte välkomna tillbaka förrän 2026.

Kvinnan dömdes däremot till endast ett års fängelse för grovt häleri och fem års utvisning. Hon har redan avtjänat sitt straff och ska nu skickas tillbaka till Georgien igen.

Efter att polisen gripit den georgiska asylsökar­ligan har inbrott där låsslunga används för att bryta sig in i lägenheter "minskat till i det närmaste obefintliga nivåer i region Stockholm", skriver polisen på sin hemsida.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.