Arkivbild.

Invandrarpar döms till fyra års fängelse för bilbränder

Publicerad 8 februari 2020 kl 13.18

Inrikes. Lunds tingsrätt har nu dömt en 26-årig man och en 22-årig kvinna som stod åtalade för att ha anlagt 13 olika bilbränder i bland annat Malmö, Kävlinge, Burlöv och Trelleborg under förra sommaren. Båda döms till fängelse, mannen i fyra och ett halvt år och kvinnan i fyra år. De döms också att betala flera miljoner i skadestånd till dem som drabbats av bränderna, enligt tingsrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra sommaren som det skedde en stor mängd bilbränder i Sydvästra Skåne som gäckade polisen, vilket Fria Tider skrev flera nyhetsartiklar om.

Men i anslutning till en brand i Furulund i Kävlinge kommun den 27 juli 2019 greps två invandrare, en man och en kvinna. Detta sedan de blivit iakttagna vid andra tidigare bilbränder på olika platser.

"Genom analys av innehållet i deras mobiltelefoner kunde polisen binda dem till ytterligare flera platser där bilar brunnit under samma period. I mobilerna anträffades såväl lagrade data som visar var mobilerna befunnit sig vid olika tidpunkter som filmer på brinnande bilar som spelats in med mobilerna på flera av brandplatserna", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Bilbränderna anlades genom att bensin hälldes ut på parkerade bilar och sedan antändes. Samtliga skedde på natten, främst mellan klockan 02-03.

Enligt rätten har ett femtiotal drabbade begärt skadestånd av paret.

"Mannen, som tidigare gjort sig skyldig till omfattande och allvarlig brottslighet, har förnekat att han haft del i någon av bränderna. I flera fall har han gjort gällande att det varit en ren slump att han kommit till platser där bilar redan brann och i andra fall har han sagt att han inte befunnit sig på brandplatserna eller saknar minne av vad han gjort och sett", förklarar Lunds tingsrätt.

Men kvinnan, som tidigare är ostraffad, har medgett att hon befunnit sig på 10 av de 13 brandplatserna. Hon har dock hävdat att mannen utsatt henne för misshandel och hot och att hon därför känt sig tvingad att delta i de bilbränder han tog initiativ till och anlade.

Mannen döms nu för mordbrand vid två tillfällen och mindre allvarlig sådan vid fem tillfällen medan kvinnan döms för mordbrand vid ett tillfälle, två fall av mindre allvarlig mordbrand, samt två fall av medhjälp till detta brott, ett fall av grov skadegörelse och en skadegörelse av normalgraden.

Tingsrätten accepterar visserligen kvinnans berättelse om att hon utsatts för viss misshandel och hot från mannens sida.

– Rätten anser dock inte att detta kan frita henne från ansvar och inte heller i att det någon högre grad kan minska brottens straffvärde, med hänsyn till de många allvarliga brott hon varit delaktig i under flera månaders tid, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd vid Lunds tingsrätt.

Mannen och kvinnan ska stanna kvar i häkte. En nämndeman var skiljaktig och anser att kvinnan ska dömas till fängelse i tre år och sex månader.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.