Tidöbluffen

Invandringen inte längre en viktig fråga – men fortsätter

Publicerad 11 maj 2025 kl 09.46

Inrikes. Tidöpartiernas ihärdiga bluffande om att invandringen minskar tycks gå hem – andelen väljare som anser att invandrings­politiken är en viktig fråga sjunker kraftigt, rapporterar DN. Detta trots att SD och regeringen har ökat anhöriginvandringen från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan med 20 procent sedan S-regeringen lämnade makten och att "inget tyder på en avmattning", enligt Fokus.

Dela artikeln

Väljarnas intresse för invandring har dalat kraftigt på senare år. Enligt DN/Ipsos senaste mätning har frågan nu halkat ner till femte plats på listan över väljarnas viktigaste samhällsfrågor.

Endast omkring var sjunde väljare nämner invandring och integration som en prioriterad fråga – en tydlig minskning sedan toppnoteringen efter asylkaoset 2015.

– Att Tidöpartierna signalerar krafttag och att frågan nu hanteras politiskt på många olika sätt kan bidra till att den minskar i betydelse för väljarna. Antalet personer som invandrar till Sverige har också minskat kraftigt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN, trots att det inte stämmer.

Bilden av minskad invandring motsägs nämligen av faktisk statistik. Enligt Migrationsverket beviljades cirka 94.000 uppehållstillstånd under 2024, vilket är i linje med hur invandringen sett ut under tidigare regeringar.

Dagens invandring består främst av arbetskraftsinvandring (cirka 27.000 tillstånd), anhöriginvandring, inklusive anhöriga till de som fått asyl (drygt 24.000 tillstånd) och studier (drygt 18.000 tillstånd). Antalet beviljade uppehållstillstånd för asyl och skydd uppgick till cirka 15.500 under 2024.

Enligt Fokus har Tidöregeringen ökat anhöriginvandringen med nästan 20 procent sedan regeringsskiftet, och nu ligger det på en stabil nivå runt 25.000 per år.

Det rör sig i huvudsak om personer från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan och "inget tyder på en avmattning", konstaterar Fokus.

"Innan mandatperioden är över kan vi därför räkna med ett nytt Södertälje i folkmängd räknat av anhöriga från tidigare stora asylländer som Syrien, Afghanistan och från Nordafrika", skriver tidningens reporter Henrik Sjögren.

Att väljarna trots detta uppfattar invandringen som minskande kan delvis bero på den politiska kommunikationen från regeringspartierna, där "nettoinvandring" – invandring minus utvandring och så kallad städning av folkbokföringen hos Skatteverket – har lyfts fram för att skapa en bild av nedgång som inte existerar i verkligheten.

Samtidigt har väljarnas fokus förskjutits. Gängbrottslighet rankas nu som den allra viktigaste frågan.

Sjukvård ligger på andra plats i mätningen, medan skola och utbildning samt miljö och klimat delar tredjeplatsen. Frågor som ekonomi, försvar och utrikespolitik återfinns först på sjätte plats, enligt Ipsos.

Undersökningen genomfördes mellan 8 och 21 april med 1.378 röstberättigade väljare, där deltagarna fick nämna upp till tre viktigaste samhällsfrågor.


"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ryssland: Redo för direkta fredssamtal med Ukraina

"Vi ställer inga förhandsvillkor". Vill återuppta samtalen i Istanbul redan på torsdag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.