Janez Jansa och Viktor Orbán.

Invandringskritisk nationalist tar makten i Slovenien

Publicerad 27 februari 2020 kl 17.52

Utrikes. EU ser nu ut att få ytterligare en invandringskritisk medlemsstat sedan Janez Jansa från partiet SDS nominerats till ny premiärminister i landet. Han väntas bli godkänd av landets parlament.

Gilla artikeln på Facebook

Det Slovenska demokratiska partiet, SDS, vann egentligen valet i Slovenien redan 2018 men lyckades då inte bilda regering.

I stället formades en minoritetsregering, som föll samman i januari i år.

På onsdagen nominerades dock SDS-ledaren Janez Jansa av landets president Borut Pahor som ny premiärminister i Slovenien.

SDS och tre andra partier, däribland det konservativa Nya Slovenien, har kommit överens om att bilda regering, enligt Reuters.

Därmed blir det troligen inget nyval, något som den förre socialliberale premiärministern Marjan Sarec hade planerat.

Den slovenska riksdagen väntas i stället rösta igenom Janez Jansa som premiärminister.

Med andra ord ser det ut som att ytterligare ett EU-land får en "ny nationalistisk regering under ledning av en allierad till den ungerska premiärministern Viktor Orbán", som EU Observer uttrycker det.

Likt Orbán är även Jansa kritisk mot invandring. De båda har kampanjat ihop med varandra och inför valet i Slovenien 2018 ville Jansa gå samma väg som Ungern, inklusive att "stänga landet" för invandring, hävdar DN.

Enligt DN finns det också en annan likhet mellan Orbán och Jansa, att de båda bidrog till att sänka kommunismen i sina respektive länder i början av 1990-talet. Jansa dömdes till fängelsestraff vilket framkallade så stora protester i landet att det slutligen kunde bli självständigt, skriver tidningen.

Slovenien ska vara ordförandeland för EU under andra halvåret 2021, vilket den nye premiärministern nu måste förbereda landet på.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.