Iran flyttar vapen inför möjlig hämndattack mot Israel

Publicerad 13 april 2024 kl 10.17

Utrikes. Iran förflyttar flera robotförband i riktning mot Israel i vad som tros vara förberedelser för en hämndattack efter den israeliska attacken mot Irans ambassad i Damaskus på första april.

Dela artikeln

Natten mot lördagen rapporterar CNN att USA observerat hur drönare och kryssningsrobotar förflyttas inne i Iran, rapporterar CBS.

En källa säger att det rör sig om så många som 100 kryssningsrobotar som förflyttats.

Den israeliska militären uppger enligt Reuters de inte har utfärdat några instruktioner till civila, men bad folk att vara vaksamma.

– Under det senaste dygnet har militären genomfört en lägesbedömning och godkänt planer för en rad scenarier efter rapporter och uttalanden om en iransk attack, sade chefsmilitärens talesman Daniel Hagari i ett tv-sänt uttalande på fredagen.

Israels utrikesdepartement kommenterade inte rapporterna om att vissa israeliska diplomatiska beskickningar delvis hade evakuerats och säkerheten skärpts.

USA har å sin sida förflyttat två jagare till Israel, varav minst en har det kraftfulla robotförsvarssystemet Aegis.

Iran har lovat hämnas den israeliska attacken mot ambassadområdet i Damaskus den 1 april.

Tre generaler och ytterligare fyra toppar inom Irans revolutionsgarde dödades i bombningen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.