Iran: Koranbrännaren arbetar för Mossad

Publicerad 13 juli 2023 kl 09.14

Utrikes. Iran hävdar nu att mannen som brände en koran i Stockholm i slutet av juni är knuten till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Dela artikeln

Salwan Momika skapade en storm i den muslimska världen när han brände en koran utanför Stockholms moské den 28 juni.

I media beskrivs han som en irakisk "politisk flykting". Han uppger sig ha deltagit i väpnade försök att störta regeringen i hemlandet. I april 2021 beviljades Momika uppehållstillstånd i Sverige i tre år.

Nu påstår Irans underrättelse­departement i ett uttalande att Salwan Momika arbetar för den israeliska spionmyndigheten Mossad. Detta enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA.

Enligt departementet föddes Salwan Momika i Irak 1986 och gick med i Mossad 2019.

Under sin tid i Irak "spelade han en betydande roll i arbetet att spionera på motståndsrörelsen och bidrog till destabiliseringen av landet", skriver IRNA.

"Som belöning för sitt svek mot den irakiska nationen och det islamiska samfundet fick han hjälp av sionisterna med att få svenskt medborgarskap", påstår man vidare.

Efter att ha bosatt sig i Sverige ska Momika ha fortsatt sin "legosoldatroll" för Israel men "anpassade sina uppdrag till sina nya omständigheter och möjligheter".

Irans underrättelsedepartement hävdar vidare att koranbränningen medvetet iscensattes för att skapa "medievågor" och "avleda uppmärksamheten från den sionistiska regimens avskyvärda brott i Jenin".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.