Allahu akbar-attacken i Sandviken
Den blodiga kniven (infälld i bild) hittades slängd i en snödriva i anslutning till platsen för dådet i centrala Sandviken.

Terrordåd i Sandviken tystas ner i media: Skrek "Allahu akbar!" och knivhögg man i ansiktet

  • 21-årige somaliern gick till blodig knivattack i centrala Sandviken – med hänvisning till Koranen
  • Tingsrätten: Dådet "företer stora likheter med olika terrordåd där det uttalade målet varit att döda 'otrogna' eller icke muslimer"
  • Nästan helt tyst i riksmedia och lokaltidningarna lägger sina artiklar bakom betalvägg
Publicerad 18 juli 2018 kl 17.45

Inrikes. En somalier vrålade "Allahu akbar!" och knivhögg en man i ansiktet och på överkroppen utanför en butik i Sandviken. Syftet med attacken var enligt somaliern själv att "kämpa mot otrogna" – men medierna har rapporterat sparsmakat om händelsen.
– Allah beordrade mig att göra det och jag har gjort det, för det är någonting jag har läst i Koranen, förklarade somaliern – men nu döms 21-åringen för mordförsök istället för terrorbrott.

Dela artikeln

Offret, en man med invandrarbakgrund som beskriver sig som ateist, var den 3 mars i år på väg ut från en närbutik på Storgatan i Sandviken när han hörde någon skrika "Allahu akbar".

Han fick samtidigt motta flera knivhugg – mot ansiktet, hakan och överkroppen – och hörde fler "Allahu akbar"-utrop.

– Det här handlar om terrorism och islam, uppgav offret, som är 35-årsåldern, senare i polisförhör.

– Attacken gick till så som det görs vid islamistiska terrorattentat och jag tror att [somaliern] visste eller trodde att jag inte var muslim och angrep mig i ideologiskt syfte, sade offret under rättegången.

Efter de första knivhuggen släppte mannen sina matkassar och lyckades med en ansträngning knuffa omkull angriparen, den idag 21-årige somaliern, och vrida kniven ur händerna på honom.

Somaliern flydde och lämnade offret blödande i ansiktet, men kom strax därefter tillbaka och frågade offret:

– Är du muslim?

Flydde till moskén
Enligt den knivhuggne mannen såg somaliern "chockad" ut, som om han plötsligt insett att han kanske hade angripit en muslim. Offret valde att ljuga om att han var muslim, varpå somaliern sprang därifrån igen.

Somaliern tog sig efter attacken till moskén precis i närheten, där han blev insläppt. Inne i moskén satte han sig på en stol och rabblade bara budskapet "det finns ingen gud förutom Allah" på arabiska, berättade ett vittne som arbetar där.

Efter att polisen stormat in moskén och gripit somaliern förklarade han i förhör varför han utfört attacken:

"Jag kämpade mot de otrogna"
– Ja, jag har gjort det och det är enligt Koranen, förklarade han.

Somaliern fortsatte:

– Gud beordrade mig att göra det och jag har gjort det, för det är någonting jag har läst i Koranen. Men jag kämpade mot de otrogna och det var därför jag gjorde så.

Men kammaråklagare Joakim Johansson valde att åtala 21-åringen för mordförsök istället för terroristbrott, efter att ha utrett ärendet som ett "hatbrott" på grund av de religiösa motiven.

I slutet av förra veckan dömde Gävle tingsrätt somaliern till rättspsykiatrisk vård för försök till mord, skadegörelse, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Detta efter att en rättsmedicinsk undersökning kommit fram till att 21-åringen lider av en psykossjukdom.

"Stora likheter med terrordåd"
Somaliern, som kom till Sverige när han var 15 och har permanent uppehållstillstånd sedan juni 2013, utvisas också ur Sverige på livstid.

Enligt domen var det bara "tillfälliga omständigheter" som gjorde att somaliern inte träffade vitala delar på sitt offer under attacken.

"Den omständigheten att han att ropat 'Allahu Akbar' i samband med att han angripit en slumpvis utvald person företer stora likheter med olika terrordåd som rapporterats i media under senare år, där det uttalade målet varit att döda ”otrogna” eller icke muslimer. Även detta talar för att hans uppsåt varit att döda", skriver tingsrätten i sin dom.

Offret varnar för islam
Offret, som härstammar från Mellanöstern, varnade i förhör polisen för faran med islam.

– Det handlar om att hata människor och att man ska behandla alla andra med våld som inte är muslimer. Det är moskén som lär ut terrorism och jag ber att svenska staten inte ska starta fler moskéer eller sådana skolor.

– Jag kan garantera att jag är helt medveten om vad jag säger. En muslim känner ingen annan lag än Koranens lag, det är deras författningssamling, fortsatte han.

Nedtystat i media
I de rikstäckande medierna har intresset för attacken varit nästan obefintligt. P4 Gävleborg har publicerat en kort artikel om domen men nämner inget om detaljerna kring dådet. Lokaltidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet har lagt sina artiklar om fallet bakom betalvägg.

Fria Tider har sökt kammaråklagare Joakim Johansson för en kommentar, men fick beskedet att han är på semester.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.