Ryska Ruptlys video från årets julfirande i Damaskus.

Israel bombade julfirande Damaskus

Publicerad 26 december 2018 kl 07.31

Utrikes. Kristna invånare i Damaskus vågade sig för första gången på många år ut på gatorna för att fira jul. Men på juldagen bröts julfriden när flera mål vid den syriska huvudstaden attackerades av israeliska robotar.

Gilla artikeln på Facebook

Filmer från Damaskus visar hur tusentals männniskor deltar i årets julfirande på gatorna. 

På grund av hotet från IS och andra muslimska så kallade rebellgrupper har de kristna i Syrien som inte dödats eller flytt tvingats hålla en mycket låg profil. 

Men efter jihadisternas nederlag kunde invånarna i Damaskus för första gången på många år fira jul öppet utan att behöva oroa sig för att träffas av granater. I Damaskus har stora julgranar ställts upp på många håll och julkonserter har hållits på operahuset och i kyrkor.

– Jag grät efter att ha sett föreställningen. Jag tillhör den så kallade krigsgenerationen och var 14 år när kriget startade. Jag har bara deltagit i julfirande som barn, aldrig som vuxen, säger den 21-årige studenten Abeer Khoury till Asia Times. 

Men sent på juldagen bröts friden när krigsplan skickade robotar mot olika mål runt om Damaskus. Vissa av robotorna blev nedskjutna av syriskt nödvärn, enligt statlig tv i Syrien, rapporterar AP.

Oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter i London uppger att Israel angrep tre mål söder om den syriska huvudstaden som uppges vara vapendepåer. Tre soldater uppges ha skadats när ett av målen träffades, skriver AP.

Israel, som sällan kommenterar sina attacker mot Syrien, uppger sig ha skjutit ner en syrisk luftvärnsrobot.


Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.