Israel sörjer folkkär ledares bortgång

Publicerad 13 oktober 2013 kl 14.24

Porträtt.Rabbinen och politikern Ovadia Yosef avled i måndags efter en längre tids sjukdom. Över 800 000 personer deltog i Yosefs begravning, som blev den största i Israels historia. I sin roll som uttolkare av den judiska religiösa lagen slog Yosef bland annat fast att ickejudar finns till bara för att tjäna det judiska folket.

Gilla artikeln på Facebook

Den kände rabbinen och inflytelserike israeliske politikern Ovadia Yosef avled i måndags på sjukhuset Hadassah University Medical Center i Jerusalem vid en ålder av 93 år. Yosef var Israels överrabbin mellan 1973 och 1983, en tjänst som innebar att han bland annat avgjorde olika religiösa meningsskiljaktigheter och utövade tillsyn över landets rabbinska domstolar. De rabbinska domstolarna är en del av Israels rättsväsende som lyder under religiösa lagar och har jurisdiktion över bland annat äktenskapsskillnader och vårdnadstvister.

I sin roll som religiös auktoritet var Yosef känd för att ofta tolka religiösa påbud på ett milt och tillåtande sätt. I ett välkänt avgörande slog han fast att gifta judiska kvinnor måste täcka sitt hår med en sjal, men att det är tillåtet för dem att visa ett par centimeter av luggen. Yosef behandlade också gränserna för vilka typer av arbete det är tillåtet att utföra på den judiska vilodagen, sabbaten. Han kom bland annat fram till att det är förbjudet för judiska läkare att bryta sabbatsfriden för att rädda livet på ickejudar.

Yosef var också känd som en kraftfull och vältalig försvarare av vad han betraktade som det judiska folkets gudagivna rättigheter.

– Gojer föddes bara för att tjäna oss. Bortsett från det har de ingen plats i världen, de ska bara tjäna Israels folk. Varför behövs ickejudar? De ska arbeta, de ska ploga, de ska skörda. Vi ska sitta som herrar och äta, sade Yosef i en predikan 2010 enligt Jewish Telegraphic Agency.

Han motsatte sig starkt att Israel lämnade Gaza och avvecklade ett antal bosättningar på Västbanken 2005. Enligt Yosef var stormen Katrina som ödelade New Orleans samma år ett gudomligt straff för att USA:s dåvarande president George W. Bush hade stött det israeliska tillbakadragandet från Gaza.

2010 bad Yosef Gud att slå det palestinska folket med pesten, uppger New York Times. Han ansåg att alla araber borde utrotas.

– Det är förbjudet att visa dem barmhärtighet. Ni måste skicka missiler mot dem och utplåna dem. De är ondskefulla och fördömda. Herren ska vedergälla arabernas gärningar på deras egna huvuden, utplåna deras avkomma och utrota dem, ödelägga dem och få dem att försvinna från den här världen, sade han i en predikan 2001 enligt BBC.

Sommaren 2012 bad Yosef Gud att döda alla iranier i en av sina veckoliga TV-sända predikningar, som regelbundet lockade hundratusentals tittare.

– Gör gott, Gud, utplåna dem, döda dem. Förstör dem, Gud, sopa bort dem från jordens yta, sade Yosef under predikan.

När det gällde jämställdhetsfrågor menade Yosef att kvinnor skulle hålla sig till det de gör bäst, nämligen att sy och laga mat, skriver Jerusalem Post. Han stod för en traditionellt ortodox syn på sexualitet och beskrev enligt Haaretz homosexuella som "totalt ondskefulla".

Ovadia Yosef var inte bara en välkänd och respekterad rabbin, utan också en av Israels mest inflytelserika politiker. 1984 grundade han partiet Shas, vars andlige ledare han förblev fram till sin död. Shas har sedan grundandet varit representerat i de flesta israeliska regeringskoalitioner och Yosef har beskrivits som kungamakaren i israelisk politik. Alla Israels premiärministrar från Yitzhak Rabin till Benjamin Netanyahu har sökt hans råd och stöd i viktiga frågor.

Dödsbudet gav upphov till en våg av sorg i Israel. Över 800 000 personer deltog enligt Jerusalem Post i Yosefs begravning, som uppges ha varit den största i Israels historia. Framträdande ledare från hela det politiska spektrumet uttryckte sin uppskattning för Yosef och sorg över hans bortgång.

– Det judiska folket har förlorat en av den här generationens visaste män, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i måndags när han nåddes av dödsbudet.

– När jag tryckte hans hand kändes det som om jag rörde vid en del av historien och när jag kysste hans huvud var det som om jag kysste själva Israels storhet, kommenterade Israels president Shimon Peres som besökte Yosef på sjukhuset bara några timmar innan han gick bort.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Porträtt

"Konst måste vara vänster"

Lars Vilks i stor intervju.. Möt konstnären och hans livvakter på hemlig plats.0 Plus

Porträtt. FT träffade Dan Park i Malmö.0 Plus

Lågt i tak. Provokationer från vänster hyllas medan Dan Park åtalas.0 

Kulturblogg. Joakim Fredriksson minns Doris Lessing.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0