Ivar Arpi: Avskaffa asylrätten – invandring löser ändå inga problem

Publicerad 18 maj 2019 kl 21.26

Inrikes. Det börjar hetta till rejält i den svenska invandringsdebatten. Under lördagen skriver Ivar Arpi ett svar i Expressen till tidningens redaktör Anna Hellgren, som bland annat menat att Arpi är "oanständig" med sina åsikter.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ivar Arpi står EU i ett vägskäl mellan relativ självständighet för demokratiska medlemsstater, och ett överstatligt projekt där länderna alltmer underkastas ett Europas förenta stater.

Anna Hellgren, som tidigare i veckan skrev att Arpi börjar låta som Ungerns premiärminister Viktor Orbán, har tveklöst valt den senare vägen, påpekar han. Men det är inte oanständigt att kritisera försök att påtvinga alla EU-länder samma katastrofala invandring som den i Västeuropa. Sådant tvång kommer knappast stärka sammanhållningen i unionen eller leda till mer fred, det EU var tänkt för, poängterar han.

Men Arpi går ännu längre än så. Han menar att Europas folk aldrig velat ha den omfattande invandring som politikerna infört. Han vill rentav avskaffa den nuvarande asylrätten, som bland annat eggar människor att sätta sig på livsfarliga båtar över Medelhavet. Ett sådant avskaffande har han argumenterat för i flera år, säger han.

"De som ändå lyckas ta sig hit är sällan de som enligt UNHCR behöver skydd allra mest. De som kommer är sällan flyktingar i egentlig bemärkelse. Migrationen är inte bara impopulär i mottagarländerna, den är heller ingen bestående lösning på de omständigheter som människor väljer att lämna. Det är inte en oanständig tanke att Europa inte är till för hela världen, att inte heller Sverige är det", skriver Ivar Arpi på Expressen Kultur under lördagen.

Han försvarar också Viktor Orbán i den mening att denne har riktig "demokratisk legitimitet" då Fidesz fått egen majoritet i parlamentet i tre val sedan 2010. Någon liknande legitimitet har däremot inte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, påpekar Arpi.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0