Ivar Arpi: Avskaffa asylrätten – invandring löser ändå inga problem

Publicerad 18 maj 2019 kl 21.26

Inrikes. Det börjar hetta till rejält i den svenska invandringsdebatten. Under lördagen skriver Ivar Arpi ett svar i Expressen till tidningens redaktör Anna Hellgren, som bland annat menat att Arpi är "oanständig" med sina åsikter.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ivar Arpi står EU i ett vägskäl mellan relativ självständighet för demokratiska medlemsstater, och ett överstatligt projekt där länderna alltmer underkastas ett Europas förenta stater.

Anna Hellgren, som tidigare i veckan skrev att Arpi börjar låta som Ungerns premiärminister Viktor Orbán, har tveklöst valt den senare vägen, påpekar han. Men det är inte oanständigt att kritisera försök att påtvinga alla EU-länder samma katastrofala invandring som den i Västeuropa. Sådant tvång kommer knappast stärka sammanhållningen i unionen eller leda till mer fred, det EU var tänkt för, poängterar han.

Men Arpi går ännu längre än så. Han menar att Europas folk aldrig velat ha den omfattande invandring som politikerna infört. Han vill rentav avskaffa den nuvarande asylrätten, som bland annat eggar människor att sätta sig på livsfarliga båtar över Medelhavet. Ett sådant avskaffande har han argumenterat för i flera år, säger han.

"De som ändå lyckas ta sig hit är sällan de som enligt UNHCR behöver skydd allra mest. De som kommer är sällan flyktingar i egentlig bemärkelse. Migrationen är inte bara impopulär i mottagarländerna, den är heller ingen bestående lösning på de omständigheter som människor väljer att lämna. Det är inte en oanständig tanke att Europa inte är till för hela världen, att inte heller Sverige är det", skriver Ivar Arpi på Expressen Kultur under lördagen.

Han försvarar också Viktor Orbán i den mening att denne har riktig "demokratisk legitimitet" då Fidesz fått egen majoritet i parlamentet i tre val sedan 2010. Någon liknande legitimitet har däremot inte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, påpekar Arpi.


Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0