FARLIG: Den 21-årige eritreanen som sköt "har en farlig personlighet och saknar empatispärr", enligt domen. Han döms till fängelse för bland annat grov misshandel.

"Jävla rasister!" maskerat gäng gick till attack mot kräftskiva – med pistol och hockeyklubbor

Publicerad 26 oktober 2017 kl 15.26

Inrikes. En kräftskiva i goda vänners lag i ett sömnigt villaområde i Gävle förvandlades plötsligt till en mardröm – när ett maskerat och beväpnat invandrargäng dök upp och började skrika "rasist!". I tumultet som uppstod blev mannen som anordnade festen skjuten med vad som visade sig vara en startpistol.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Eritreanen anser sig vara förföljd av svenska "rasister". Han ska stanna i Sverige efter avtjänat straff, enligt domen.

© Polisen

Pistolen som användes under attacken.

Ett större sällskap hade samlats till kräftskivan, som hölls på gården vid en villa i stadsdelen Sätra den 2 september i år.

Senare på kvällen, då drygt 30 deltagare återstod, befann sig en man från festen vid vägen utanför huset när han fick syn på fyra långa och smala afrikaner i 20-årsåldern, varav några hade hockeyklubbor i högsta hugg. Alla hade huvtröjor uppdragna och åtdragna runt ansiktet.

– Titta inte på mig! fräste en av afrikanerna mot den förstummade mannen.

Afrikanen krävde sedan att få veta vem som ägde en vit Volvo som stod parkerad i närheten och hävdade att bilen hade "förföljt" honom under kvällen.

Mannen i huset tillkallades och en kvinna anslöt sig och bad gänget att försvinna därifrån, enligt vittnen i polisens förundersökningsprotokoll.

– Jävla rasist, vi är här hur mycket vi vill! Det är inte din gata! skrek afrikanen då åt kvinnan.

Han drog därefter en revolver från byxlinningen och utbrast:

– Vad säger ni nu, ska jag sticka?

Mannen som anordnat festen agerade då blixtsnabbt. Han flög på afrikanen och en brottningsmatch uppstod. Kombattanterna fortsatte ett 50-tal meter bort innan det hela fick ett abrupt slut när afrikanen avlossade pistolen, en startpistol, mot mannens lår.

Trots den intensiva smärtan fortsatte mannen att trycka bort afrikanen så långt han kunde från de andra.

– Adrenalinet fick mig att fortsätta, säger han i förhör.

Duon ramlar sedan omkull på en trottoarkant och andra festdeltagare kommer till undsättning och avväpnar afrikanen. De utför ett envarsgripande och håller fast gärningsmannen i väntan på polisen.

När en man från kräftskivan frågar afrikanen varför han sköt mannen får han följande svar:

– Han tittade snett på mig. Jag måste skydda mig. Alla är rasister!

Pistolmannen, en 21-åring som är medborgare i Eritrea, har nu dömts till ett år och nio månaders fängelse för grov misshandel, vapenbrott och brott mot knivlagen. Han får stanna i Sverige – åklagaren yrkade inte att han skulle utvisas.

Afrikanen har nyligen dömts för andra våldsbrott och Gävle tingsrätt konstaterar att han genom den grova misshandeln "visat att han har en farlig personlighet och saknar empatispärr".

Skadebilden för den skjutne mannen är oviss. Sjukvården har bedömt att det vore vanskligt att med kirurgiska ingrepp avlägsna projektilresterna i hans ben – nervbanor och annat kan ha fått irreparabla skador. Mannen vet enligt domen inte "om han tvingas leva med projektilrester i hans kropp resten av hans liv, om han kommer drabbas av infektioner eller om andra komplikationer som i dagsläget inte kan överblickas".


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.