"Ni sitter faktiskt framför en människa som verkligen är känd för just sympatier utifrån människors nöd. I det hus jag bor nu i har jag en afrikan ovanför mig som jag umgås med", berättar mannen, som tillhör den så kallade boomergenerationen, i förhör.

"Jag är känd SD-hatare" – nu döms Leif, 69, själv för rasism

Publicerad 13 september 2020 kl 09.12

Lag & Rätt. En 69-årig profil i Västerbotten som beskriver sig som "Sverigedemokrathatare" döms nu till saftiga böter och skadestånd för brottet förolämpning. Enligt åtalet skrek han "dra åt helvete jävla invandrare" och "dra ifrån det här landet" eller liknande till två dörrvakter på Bishops Arms.
– Jag har varit vänstermänniska i hela mitt liv och är känd i mina bekantskapskretsar för att vara den som har ömmat både för invandring och varit en Sverigedemokrathatare, klagar mannen.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska myndigheters åsiktsreglering har gått så långt att till och med vänsteraktivister av den äldre skolan har svårt att hålla tungan rätt i mun.

Det får en 69-åring i Västerbotten nu erfara – han döms nämligen till dryga böter och skadestånd för att ha "förolämpat" två invandrare som arbetar som dörrvakter.

Den nu dömde mannen har suttit i styrelsen för idrottsföreningar i Västerbotten, och på sociala medier visar han sitt sitt stöd för antirasistiska kampanjer.

Han beskriver sig också som en livslång vänsteranhängare som kämpar för invandring och "integration" – bland annat genom att personligen umgås med en afrikansk granne.

Den 8 februari i år besökte 69-åringen puben Bishops Arms i Umeå tillsammans med sin sambo. När de varit ute och skulle in på krogen igen vägrade dock dörrvakterna att släppa in sambon med hänvisning till att hon var för berusad.

Den lokala profilen vägrade dock att låta sig avvisas utan satte sig till motvärn "genom att vifta med armarna och kränga med kroppen", enligt åtalet. Han sade också "dra åt helvete jävla invandrare" och "dra ifrån det här landet" till ordningsvakterna eller gjorde "uttalanden av liknande innebörd", enligt åklagaren. Detta i syfte att "kränka [vakternas] självkänsla och värdighet".

"Ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung", står det i stämningsansökan. Förolämpning är en brottsrubricering som åklagare ibland tar till för att kunna åtala personer de anser vara rasister när det så kallade spridningsrekvisitet för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp inte är uppfyllt.

Tvingas betala över 23.000 kronor
Umeå tingsrätt går nu på åklagarens linje och dömer mannen till dagsböter på sammanlagt 17.500 kronor för våldsamt motstånd och förolämpning. Därutöver ska han betala 800 kronor till brottsofferfonden och 5.000 kronor i skadestånd till den ene dörrvakten.

Enligt domstolen hade ordningsvakten inte rätt till skadestånd för det påstådda våldsamma motståndet eftersom "det ingår i dennes arbetsuppgifter att ingripa mot besvärliga och våldsamma personer". Så är dock inte fallet när det gäller förolämpningen, anser tingsrätten.

"Den förolämpning som [vakten] har utsatts för har inte i första hand riktats mot honom på grund av hans roll som ordningsvakt utan mer tagit sikte på hans ursprung. Med anledning av detta kan det inte anses vara en sådan kränkande handling som [han] som ordningsvakt ska behöva ha beredskap för eller tåla i tjänsten", står det i domen.

Den dömde nekade till båda brotten. Han hävdade att han "inte är rasist" "och det var "uppenbart att ordningsvakterna ljuger och har pratat ihop sig". Han förklarade att han i själva verket hade fört ett resonemang om att det "väl nog är förbannat att det ska finnas vakter, ofta med utländsk härkomst, som inte kan ta ett logiskt resonemang utan bara ska hålla på och mota folk, utan egentligen någon grund".

"Umgås med en afrikan"
I ett tidigare polisförhör höll mannen, som tillhör den så kallade boomergenerationen, en mycket lång utläggning om sin långa personliga kamp för social rättvisa.

– Ja vet ni en sak, att jag har varit vänstermänniska i hela mitt liv och är känd i mina bekantskapskretsar för att vara den som har ömmat både för invandring och varit en Sverigedemokrathatare. Så jag har fört ganska långtgående och besvärliga diskussioner inte minst på Facebook om just problemen med framför allt Sverigedemokrater och deras syn på medmänsklighet och relationer så att... Ni sitter faktiskt framför en människa som verkligen är känd för just sympatier utifrån människors nöd och vad vi kan göra, förklarade han.

Han fortsatte med att berätta gripande personliga anekdoter om sitt antirasistiska engagemang.

– I det hus jag bor nu i har jag en afrikan ovanför mig som jag umgås med, väldigt mycket. Och jag har en tyska till höger om mig. Och han har massor av människor, sina bröder som kommer och hälsar på så vi har fester och vi umgås och med stort utbyte. Så jag har inga problem med utlänningar.

Leif heter egentligen något annat.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.