Jan Guillou (till höger) är rasande över att Kanadas premiärminister Justin Trudeau inte släpper in honom i landet.

Jan Guillou vill fly till Kanada från "högerextrema" Sverige – släpps inte in

Publicerad 4 december 2023 kl 10.54

Inrikes. Boomerikonen Jan Guillou nekas inresa i Kanada och har publicerat ett beskt öppet brev i Aftonbladet till den kanadensiska ambassadören.

Dela artikeln

I sitt öppna brev till ambassadör Jason La Torre kräver Jan Guillou att få en förklaring till att han inte fått ja på sin ansökan om inresetillstånd i Kanada.

Han är ju bara en rik, intelligent och belevad svensk 40-talist – så detta besked "var omöjligt att föreställa sig", enligt Guillou.

"Kanada var ett av de två eller högst tre länder där min hustru och jag tänkte söka vår tillflykt om Sverige drabbades av sådan högerextremistisk regim att vi tvingades emigrera. Vi tog nämligen för givet att Kanada, i kraft av sin historia och demokratiska tradition, skulle välkomna oss i sådant nödläge. Vi är ju båda laglydiga, språkkunniga och välsituerade", skriver 79-åringen.

Han tillägger att han och hans fru många tidigare år besökt Kanada "utan minsta komplikation, även i de fall då jag medfört jaktvapen".

Att han inte beviljats inresa nu när ett nytt system införts skapar Jan Guillou ett "nytt problem i relationerna mellan Kanada och Sverige" som "borde diskuteras offentligt".

"Följaktligen, Herr ambassadör, är det en högst rimlig begäran att Kanadas ambassad klargör innebörden i den nyordning som gjort ett okänt antal svenskar ovälkomna i Ert land", skriver Guillou.

Jan Guillou, som är känd för sitt arbete för sovjetiska KGB, berättade år 2003 att han blivit bannlyst från USA där han betraktades som terrorist. Han uppgav för Aftonbladet att han direkt hamnat i "arabrummet" när han försökte mellanlanda på en amerikansk flygplats.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.