Upphittarna Andreas Forsberg (t v) och Ander Zetterqvist med det unika fyndet, järnmeteoriten från Ådalen.

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland

Publicerad 24 februari 2021 kl 10.10

Vetenskap. Huvudstycket från det observerade meteoritfallet den 7 november 2020 har nu hittats. Det väger 14 kilogram och hittades utanför Enköping av två privatpersoner. Fyndet beskrivs som spektakulärt och det första i sitt slag på över 60 år.

Gilla artikeln på Facebook

Efter det himlafenomen, en bolid, som upplevdes av hundratusentals människor i östra Svealand den 7 november förra året, räknade Eric Stempels, astronom på Uppsala Universitet, ut det troligaste nedslagsområdet för en meteorit.

Där, nära byn Ådalen i Enköpings kommun, påträffades lite senare små fragment. Undersökningar på Naturhistoriska riksmuseet att fragmenten kom från en järnmeteorit.

En stor järnmeteorit har nu upphittats och lämnats in till Naturhistoriska riksmuseet. Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist, två meteoritintresserade geologer från Stockholm, gjorde fyndet sjuttio meter från den plats där fragmenten hittades, och som är den förmodade nedslagspunkten.

Meteoriten, som väger nästan 14 kilo, låg delvis nedsjunken i mossa. Den har en speciell form, med rikligt förekommande rundade fördjupningar i metallen, som är typiska för järnmeteoriter. Fördjupningarna uppstod när ytan smälte under inträdet i atmosfären. Det finns också sprickor i meteoriten, och på en sida är den något tillplattad, allt på grund av kollisionen med ett stenblock när den kraschade mot marken.

– Det är ett unikt naturföremål som Andreas och Anders har hittat. Det har inte hänt på mer än sextio år i Sverige att en meteorit, som observerats i ett fall tagits om hand, och det är det första säkra exemplet på en nyfallen järnmeteorit i vårt land. Den är i mycket gott skick, järnmeteoriter rostar långsamt sönder i naturen. Vi ska nu dokumentera den vetenskapligt och om möjligt ställa ut den på Naturhistoriska riksmuseet framöver, säger Dan Holtstam, 1:e intendent och samlingsansvarig på Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.