" /> " /> " />
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson får kritik från flera håll. (Foto: Holger Motzkau/CC-BY-SA)

Journalistveteran: "Expressen skapar åsiktsregister med våldsvänstern"

Publicerad 11 december 2013 kl 18.42

Inrikes.Göran Fröjdh, som har arbetat på Aftonbladet i 25 år, är starkt kritisk till dagens uthängningar av privatpersoner i Expressen. Att Bonniertidningen i samarbete med våldsdömda vänsterextremister skapat ett åsiktsregister över oliktänkande visar att svensk journalistik befinner sig i kris, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

I ett blogginlägg (finns arkiverat här) med rubriken "Expressen och våldsvänstern skapar eget åsiktsregister" går Fröjdh till hårt angrepp mot Expressen och övriga svenska medier, som han menar visar prov på hyckleri.

"Det ironiska i sammanhanget är att samtidigt som de stora medierna förfasar sig över NSA/FRA:s massövervakning och över polisens Romregister – som faktiskt innehåll namn på riktiga brottslingar – applåderas införandet av ett politiskt åsiktsregister där mer än 6200 svenskar nu finns", skriver han.

Han konstaterar att Expressens avslöjande bygger på ett åsiktsregister som skapats av Researchgruppen, "vänsterextrema AFA:s egen underrättelsetjänst", vars företrädare Martin Fredriksson bland annat är dömd för en järnrörsmisshandel av en politisk motståndare.

Särskilt illa är det att Bonnier nu tagit steget från att avslöja politiker till att hänga ut helt vanliga människor med avvikande åsikter, menar Göran Fröjdh.

"För Expressen, en gång en tidning som utmanade makten, sparkar nu istället neråt. Att på fullt allvar hävda att en småföretagare i åkeribranschen är en 'makthavare i näringslivet' är skrattretande och verkar vara ett tamt försök att sanktionera en publicering som aldrig borde ha gjorts", skriver han på bloggen.

Även SvD:s ledarskribent Sanna Rayman riktade idag kritik mot Expressens uthängningar.

"Aktiva politiker, folkvalda är en sak. Men den fortsättning som Expressen följer upp gårdagens avslöjanden med idag är bara obehaglig", skriver hon.

Men Expressens chefredaktör Thomas Mattson slår ifrån sig kritiken i en intervju med Medievärlden.

– Många så kallade invandringskritiker vill försvåra granskningen genom att hävda att "Bonniers har åsiktsregister" eller att påstå att det skett "dataintrång". Vi har förstås väntat oss sådana motattacker, men vi är rätt luttrade, säger Mattsson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Danska förslaget: Inga medborgarskap till invandrare från muslimska länder

Nya Borgerliga går ut hårt. "Vi ska uteslutande bevilja medborgarskap till dem som vi tror kommer att gynna Danmark."0 

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0