Just nu: Löfven hämtar IS-krigare i Syrien

Publicerad 15 februari 2021 kl 06.29

Inrikes. Borås förbereder sig nu för att ta emot en grupp IS-återvändare från Syrien, rapporterar Borås Tidning. Det är Stefan Löfvens UD som har inlett ett arbete med att flyga "hem" arabiska terrorister till Sverige under förevändningen av att de har svenska medborgarskap.

Gilla artikeln på Facebook

Peder Englund, avdelningschef på Borås stads Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, säger till tidningen att det är Stefan Löfven som genom utrikesdepartementet har skickat ned folk för att hämta hem IS-krigarna.

Bakgrunden tros vara att Löfven vill glänsa internationellt, då FN har uppmanat Sverige och andra länder att hämta "hem" IS-araber från Syrien där de bor i läger.

Enligt Borås Tidning fanns tio vuxna, sex kvinnor och fyra män från Borås i IS områden. Totalt har de 14 barn varav de flesta är födda i Syrien.

När Löfven väl lyckats få hem allihop kommer de att vara berättigade till skyddade identiteter och bidrag från socialtjänsten, som väntas bli mycket höga till följd av det stora antalet barn. Försörjningsansvaret ligger enligt regeringen "helt och hållet" på de kommunala skattebetalarna i Borås, eftersom det handlar om svenska medborgare och inte om asylsökare, som försörjs av bidrag från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

UD kommer i ett första skede att hämta två kvinnor och deras barn, uppger BT. Peder Englund säger att kommunen inte får veta om någon av kvinnorna är misstänkta för krigsbrott.

– Vi förhåller oss till Säkerhetspolisen, de styr och leder det här arbetet. Boråspolisen och Borås stad kommer in i nästa skede, förklarar han.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.